Smakowity placek z serka wiejskiego à la pizza. Internet oszalał na punkcie tej przekąski. Tylko 3 składniki, bez mąki! Ten przepis to hit

Karolina Głogowska
Wideo
od 7 lat
Placek z serka wiejskiego to prosta i smaczna przekąska, która robi furorę w Internecie. Placek przypomina pizzę i robi się go z dwóch składników. Co ciekawe, żadnym z nich nie jest mąka! Mimo to ciasto wychodzi elastyczne, łatwo się kroi i wspaniale smakuje.

W skrócie:

Mam dziś dla ciebie przepis na superszybką przekąskę, która właśnie podbija Internet. To placek z serka wiejskiego. Niektórzy nazywają go nawet pizzą z serka wiejskiego. Blogerzy kulinarni wręcz oszaleli na jej punkcie i każdy robi ją na swój sposób. No dobrze, ale czy z serka naprawdę można zrobić placek albo pizzę? Bez grama mąki? Okazuje się, że tak. Do serka wiejskiego wystarczy dodać jajka, trochę sera, a następnie zmiksować i upiec. Choć to zaskakujące, to po 20 minutach mamy zwarty i elastyczny placek, który faktycznie przypomina pizzę. W dodatku bezglutenową! Możemy na nim ułożyć swoje ulubione składniki, posypać dodatkowym serem i jeszcze chwilę zapiec, żeby się rozpuścić. Ta pyszna przekąska jest naprawdę genialna w swojej prostocie.

Pizza z serka wiejskiego to pomysł na szybką przekąskę
Pizza z serka wiejskiego to pomysł na szybką przekąskę Karolina Głogowska

Placek z serka wiejskiego à la pizza – przepis na szybką przekąskę

Czas przygotowania: 25 minut

Porcja: 4 osoby

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 2 opakowania serka wiejskiego,

  • 2 jajka,

  • pół szklanki tartego sera (np. mozzarella),

  • ulubiona szynka,

  • pomidorki koktajlowe,

  • rukola,

  • sól, pieprz,

  • oliwa z oliwek

  • oregano.

Jak zrobić szybki placek z serka wiejskiego?

  1. Nastawiłam piekarnik na 200 stopni, blachę wyłożyłam papierem do pieczenia.

  2. Do naczynia blendera włożyłam serek wiejski, wbiłam jajka, dodałam połowę sera, sól, pieprz, oregano i zblendowałam na gładką masę.

  3. Ciasto wylałam na blachę. Wstawiłam do piekarnika i piekłam 20 minut.

  4. Wyjęłam ciasto. Położyłam na nim szynkę, pomidorki koktajlowe, posypałam pozostałym startym serem i zapiekałam jeszcze 5 minut.

  5. Gotową pizzę z serka wiejskiego wyjęłam, ułożyłam na niej rukolę i skropiłam oliwą.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni