Smakowite kotlety szu szu. Raz, dwa i gotowe. Poznaj przepis na oryginalny obiad z kurczakiem. Sekretem jest wyrazista marynata

Soczyste i wyśmienite kotleciki szu szu to pyszne dania na każdą okazję. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij obrazek i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Soczyste i wyśmienite kotleciki szu szu to pyszne dania na każdą okazję. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij obrazek i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Kotlety szu szu z kurczaka to oryginalny pomysł na obiad, który jest bardzo szybki i prosty do przygotowania. Smakują obłędnie, są soczyste i delikatne. Wyrazista marynata sprawia, że znikają z talerzy tak samo szybko, jak powstają. Ten przepis to prawdziwy hit. Kotleciki szu szu są dobre na zwykły obiad, jak i na specjalne okazje.

Spis treści

Ekspresowy obiad z kurczakiem

Kotleciki szu szu to pyszne kawałki kurczaka w czosnkowo-paprykowej panierce z mąki ziemniaczanej. Skąd wzięła się ich oryginalna nazwa? Nie do końca wiadomo. Na blogach i forach kulinarnych pojawiają się wyjaśnienia, że „szu szu” to nawiązanie do kuchni azjatyckiej, w której często używa się skrobi ziemniaczanej, a także przyprawia potrawy czosnkiem i papryką. Pojawia się także bardziej humorystyczne wytłumaczenie, że są to kotleciki, które można zrobić tak szybko, że "szu, szu” i gotowe. To doskonały pomysł na obiad.

Przepis na kotleciki szu szu

Liczba porcji: na 12 kotlecików
Czas przygotowania: ok. 10 minut + 30 minut schłodzenia + smażenie kotlecików
Poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka,
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 3 żółtka,
  • 3 łyżki oleju,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego,
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu,
  • opcjonalnie odrobina chili,
  • olej do smażenia.

Jak zrobić kotlety szu szu krok po kroku?

Przygotowanie:

  1. Pokroiłam filet z kurczaka na płaskie kotleciki.
  2. W misce wymieszałam jajka z mąką ziemniaczaną.
  3. Dodałam olej, jogurt i przyprawy. Całość dokładnie wymieszałam.
  4. Włożyłam kawałki kurczaka do marynaty, każdy kawałek ma być dokładnie pokryty.
  5. Schowałam kotlety do lodówki na minimum 30 min. Możesz zrobić je także dzień wcześniej i schować w marynacie na całą noc.
  6. Rozgrzałam olej na patelni.
  7. Kładłam na patelnię kotleciki pokryte marynatą i smażyłam z obu stron na złoty kolor.
  8. Usmażone kotleciki przełożyłam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

Z czym podawać kotleciki szu szu?

Polecam podać kotleciki szu szu jeszcze ciepłe, z porcją warzyw. Będą pysznie smakować z prostą do zrobienia surówką z kapusty pekińskiej a także wyrazistą surówką z pora i marchewki

Do kotlecików szu szu świetnie sprawdzają się także sosu. Najlepiej lubię jeść je z sosem czosnkowym. Przygotowują go z jogurtu naturalnego lub jogurtu greckiego i doprawiam drobno posiekanym czosnkiem i koperkiem.

Soczyste i wyśmienite kotleciki szu szu to pyszne dania na każdą okazję. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij obrazek i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Smakowite kotlety szu szu. Raz, dwa i gotowe. Poznaj przepis...

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Patelnie, do których nic nie przywiera!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Placek z agrestem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze 2

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

👿
31 lipca, 19:37, Pol:

Za dużo zabawy z tymi Szu. Lepiej filet usmażyć z jajkiem w bułce i po kłopocie

Racja... Ale zanim zrobisz tradycyjne schabowe i czekasz aż je usmażysz to odechciewa się jedzenia

P
Pol
Za dużo zabawy z tymi Szu. Lepiej filet usmażyć z jajkiem w bułce i po kłopocie
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni