W skrócie
Aromatyczny pad thai to znakomite danie doprawiane świeżą kolendrą. Jeżeli za nią nie przepadacie, to możecie zastąpić ją świeżą pietruszką, choć będzie to odstępstwo od tradycyjnego smaku kuchni tajskiej. Sprawdźcie orientalne danie obiadowe dla miłośników ostrzejszych posiłków.

Pad thai — przepis z kurczakiem
Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 45 minut (w tym moczenie makaronu ryżowego).
Stopień trudności: średni.
Składniki:
- 150 g makaronu ryżowego,
- 4 łyżki oleju rzepakowego,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 papryczka chili (bez pestek),
- 2 piersi kurczaka,
- 1/2 pęczka świeżej kolendry,
- 60 g dymki,
- 20 g marynowanej rzepy,
- 50 ml rosołu,
- 100 g kiełków fasoli mun,
- 60 g prażonych orzeszków ziemnych.
Sos do pad thai:
- 20 g pasty z tamaryndowca,
- 20 ml sosu rybnego,
- 5 g cukru brązowego,
- 1 limonka.
Jak zrobić pad thai?
Przygotowanie:
- Na początku należy namoczyć makaron ryżowy w ciepłej wodzie przez około 20 minut lub do momentu, aż będzie al dente. Po tym czasie trzeba go odcedzić.
- W międzyczasie warto zrobić sos, łącząc pastę z tamaryndowca, sos rybny, cukier brązowy i sok wyciśnięty z 1/2 limonki.
- Wszystkie składniki należy wymieszać aż do uzyskania gładkiej masy.
- Na patelni o grubym dnie lub w woku na średnim ogniu należy rozgrzać połowę oleju rzepakowego. Następnie trzeba dodać czosnek i chili. Wszystkie składniki trzeba smażyć przez 30 sekund, aż zaczną wydzielać zapach.
- Filety z kurczaka trzeba pokroić w kostkę i wrzucić na patelnię i smaż przez 5 minut, aż kawałki będą złociste.
- Kolejnym krokiem jest dodanie łodygi kolendry, posiekanej dymki i pokrojonej marynowanej rzepy. Wszystkie składniki potrzebne do pad thai należy smażyć przez minutę.
- Następnie dodaj namoczony makaron ryżowy, 50 ml bulionu i przygotowany wcześniej prosty sos do pad thai.
- Trzeba kontynuować smażenie makaronu, aż płyn odparuje i wniknie do mięsa. Wszystko trzeba wymieszać i gotować na dużym ogniu przez 3 minuty, aż makaron wchłonie smaki. W razie potrzeby dodaj 20 ml wody.
- Gdy sos się zredukuje, trzeba posypać całość kiełkami fasoli. Tuż przed podaniem należy posypać pad thai połową orzeszków ziemnych i energicznie wymieszać.
- Pad thai z kurczakiem trzeba podzielić na dwa talerze i udekorować pozostałymi orzeszkami ziemnymi i odrobiną cebuli dymki.
- Danie można udekorować plasterkami limonki i doprawić do smaku sosem sojowym.
Pad thai z jajkiem
W kuchni tajskiej można spotkać pad thai wzbogacony o dodatek rozkłóconego jajka. Jajko ma się ściąć, dodając chrupkości na brzegach, a w środku pyszną emulsję połączoną z makaronem ryżowym. Ten efekt łatwiej uzyskać w woku niż w tradycyjnej szerokiej patelni.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
- Prosty obiad z kurczakiem. Przy nim się nie napracujesz! A smak zapamiętasz na długo
- Szukasz pomysłu na chrupiącego kurczaka? Kluczowe są płatki kukurydziane
- Koniec z mdłym kurczakiem na obiad. Z tym przepisem mięso rozpływa się w ustach
- Butter chicken na obiad. Przepis na sycącego kurczaka w orientalnym stylu