Skończył ci się chleb? Zrób lawasz jak sprytna Marta! Zawiń w niego, co masz w lodówce. Lepszy niż kupna tortilla!

Anna Daniluk
Gdy skończy ci się w domu chleb, zrób prosty i szybki placek lawasz. Idealny do zawinięcia mięsa.
Gdy skończy ci się w domu chleb, zrób prosty i szybki placek lawasz. Idealny do zawinięcia mięsa. larik malasha/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Jeśli szukasz pomysłu na szybki, tani i prosty posiłek dla całej rodziny, koniecznie wypróbuj przepis na lawasz mojej koleżanki Marty. To cienki, elastyczny placek, który zrobisz z kilku podstawowych składników. Świetnie sprawdzi się zamiast tortilli, pity czy chleba – zarówno na obiad, kolację, jak i przekąskę do pracy.

W skrócie:

Przepis na lawasz – szybki, domowy placek idealny do zawijania

Liczba porcji: 6-8 placków.

Czas przygotowania: 40 minut.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki – z czego jest zrobiony lawasz?:

  • 2 szklanki mąki pszennej typ 450 lub 500,

  • 1/2 szklanki ciepłej wody,

  • 2 łyżki oleju roślinnego,

  • 1/2 łyżeczki soli.

Jak zrobić domowy lawasz? Przepis krok po kroku

Sposób przygotowania:

  1. Na początku w dużej misce wymieszaj mąkę z solą.

  2. Dodaj olej i powoli wlewaj wodę. Wyrabiaj ciasto ręką przez 5-7 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.

  3. Przykryj je ściereczką i odstaw na 30 minut, żeby odpoczęło.

  4. Podziel ciasto na 6-8 równych kulek. Odstaw na 10 minut.

  5. Rozwałkuj każdą kulkę bardzo cienko na kształt koła lub owalu.

  6. Rozgrzej suchą patelnię. Najlepiej teflonową, stalową lub żeliwną.

  7. Smaż placki na suchej patelni bez tłuszczu po 30-60 sekund z każdej strony, aż pojawią się ciemniejsze plamy i bąbelki.

Sposób podania lawaszu

Lawasz możesz podawać na ciepło lub zimno. W szczególności polecam zwinąć go jak tortillę z kawałkami wcześniej upieczonego kurczaka z rożna, dodać ulubione przez ciebie warzywa i polać sosem czosnkowym. Zrób także lawasz kebab, czyli domową wersję popularnego dania z budki. Lawasz podawaj także jako dodatek do zup zamiast chleba. Pokrój na trójkąty i upiecz jako chipsy do hummusu.

Co zawinąć w lawasz?

To zależy od okazji i dostępnych składników. Na obiad sprawdzi się grillowany kurczak, liście sałaty, ogórek, szpinak i sos jogurtowy. Na kolację dodaj jajko na twardo, twarożek, rzodkiewkę i szczypiorek. Na lunch wypróbuj nadzienie do lawasz jako połączenie sera żółtego, szynki, pomidora i zawiń jak kanapkę.

Czy lawasz jest zdrowy?

Lawasz w wersji domowej jest zdrowszy niż sklepowe odpowiedniki. Nie zawiera konserwantów ani tłuszczów trans. Jeśli użyjesz mąki pełnoziarnistej i zredukujesz sól – będzie jeszcze lepszy. W porównaniu z białym pieczywem to lżejsza opcja.

Czym się różni lawasz od kebaba?

Warto wiedzieć, że kebab to danie, a lawasz to tylko placek, który służy do jego podania. W klasycznym kebabie z budki lawasz często zastępuje bułkę – dzięki temu jest mniej kaloryczny. Możesz więc zrobić lawasz kebab w domu i zyskać zdrowszą wersję ulubionego fast foodu.

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Nie musisz być mistrzynią kuchni, by przygotować lawasz. To łatwy, tani i szybki przepis, który sprawdzi się nawet po pracy, kiedy nie masz czasu na długie gotowanie. Lawasz możesz przygotować z wyprzedzeniem, a potem zawijać w niego wszystko, co akurat masz w lodówce. Wypróbuj przepis na domowy lawasz już dziś, a twoja rodzina na pewno go polubi. Smacznego!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni