Sernik z brzoskwiniami. Przepis na rewelacyjne ciasto, które posmakuje każdemu. Jak zrobić sernik z brzoskwiniami z puszki?

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Pyszny sernik z brzoskwiniami i bezą. Zobacz, jak go przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Pyszny sernik z brzoskwiniami i bezą. Zobacz, jak go przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Tradycyjny sernik z brzoskwiniami to ciasto, które z pewnością posmakuje każdemu. Idealnie nadaje się na święta, imieniny i spotkania z bliskimi. To kruche ciasto z delikatną serową masą, brzoskwiniami z puszki i chrupiącą, słodką bezą. Sprawdź, jak je przygotować i wypróbuj przepis na sernik z brzoskwiniami.

W skrócie:

Mam dla ciebie sprawdzony przepis na sernik z brzoskwiniami. To tradycyjne ciasto, które często gości u mnie w domu. Przygotowanie tego wypieku nie jest bardzo trudne, ale zajmuje nieco czasu – musimy zagnieść kruche ciasto, ubić bezę i przygotować prostą masę serową. Proponuję użyć twarogu półtłustego i przecisnąć go przez praskę, jednak równie dobrze sprawdzi się ser śmietanowy lub dobrej jakości tzw. ser z wiaderka.

Przepis na sernik z brzoskwiniami

czas przygotowania: ok. 40 minut + pieczenie ok. 1 godzina 10 minut
porcja na dużą blaszkę
poziom trudności: średni

Składniki:
Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 250 g masła lub margaryny,
  • 5 żółtek,
  • 3 czubate łyżki cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • cukier waniliowy (jedno opakowanie 16 g lub łyżeczka esencji waniliowej),

Masa serowa:

  • 500 g sera białego półtłustego lub śmietankowego,
  • 2 jajka,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 90 g masła miękkiego,
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru (proszek),

Beza:

  • 5 białek,
  • szklanka cukru,
  • 2 łyżeczki kisielu cytrynowego (proszek),
  • puszka brzoskwiń w syropie.

Jak zrobić sernik z brzoskwiniami?

  1. Na stolnicę przesiej mąkę i dodaj masło lub margarynę. Posiekaj nożem.
  2. Następnie dodaj żółtka, cukier, proszek do pieczenia i wanilię. Zagnieć ciasto.
  3. 1/3 ciasta odkrój, owiń folią spożywczą i schowaj do zamrażarki.
  4. Pozostałą część ciasta rozwałkuj na kształt prostokąta i wylep nim blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  5. Ser półtłusty przeciśnij przez praskę lub maszynkę do mielenia. Jeśli używasz sera śmietankowego, to nie musisz go dodatkowo rozdrabniać.
  6. Miękkie masło utrzyj z cukrem. Dodaj jajka, ser i budyń w proszku. Zmiksuj.
  7. W oddzielnej misce ubij białka z cukrem na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj kisiel w proszku i miksuj jeszcze ok 1 minutę.
  8. Brzoskwinie pokrój w plasterki.
  9. Wylej masę serową na spód ciasta, na wierzchu poukładaj plasterki brzoskwiń.
  10. Następnie wyłóż na ciasto bezę i delikatnie rozprowadź łyżką.
  11. Na koniec wyjmij ciasto z zamrażarki i zetrzyj je na tarce na wierzch sernika.
  12. Piecz sernik przez minimum 1 godzinę i 10 minut w 180 stopniach. Gotowe.
Pyszny sernik z brzoskwiniami i bezą. Zobacz, jak go przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Sernik z brzoskwiniami. Przepis na rewelacyjne ciasto, które...

Zobacz także inne przepisy na serniki ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

kup najtaniej

Electrolux

Electrolux Assistent EKM5570 Złoty

1 904,56 zł1 359,00 zł-29%
Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Mundial 2022. Pierwsza polska restauracja w stolicy Kataru

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie