W skrócie:
Mam dziś dla ciebie przepis na wyśmienitą, letnią sałatkę, która ostatnio bardzo często gości na moim stole. Podpatrzyłam przepis u mojej cioci, która uprawia w ogródku cukinie, więc często korzysta z tego warzywa w kuchni. Znałam już przepis na surówkę z cukinii i ogórka lub cukinii i marchewki, ale okazuje się, że to warzywo warto łączyć także z papryką. Nadaje ona bardziej wyrazistego smaku delikatnej i łagodnej cukinii. Charakter surówki podkreśla także nieco ostra cebulka. Całość smakuje doskonale, zwłaszcza posypana natką pietruszki. Taka surówka wielowarzywna to samo zdrowie na talerzu. Warto po nią sięgać jak najczęściej.

Sałatka z cukinii, papryki, marchewki i cebuli – dodatek do obiadu
Czas przygotowania: 15 minut
Porcja: 4 osoby
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
pół małej cukinii,
żółta papryka,
mała marchewka,
¼ cebuli,
sól, pieprz,
2 łyżki octu jabłkowego,
pół łyżeczki cukru,
natka pietruszki.
Jak zrobić sałatkę z cukinii, papryki, marchewki i cebuli?
Cukinię obrałam, pokroiłam na mniejsze kawałki i wrzuciłam do naczynia miksera. Poszatkowałam na drobno. Możesz także zetrzeć cukinię na tarce. Przełożyłam cukinię do miseczki.
Marchewkę umyłam, obrałam, pokroiłam na mniejsze części i także poszatkowałam w mikserze.
To samo zrobiłam z papryką i cebulką.
Odcisnęłam sok z cukinii. Dodałam do miseczki pozostałe poszatkowane warzywa.
Doprawiłam surówkę octem, solą, cukrem i pieprzem.
Na koniec posypałam natką pietruszki.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!