W skrócie:
Jeśli znudziła ci się tradycyjna surówka z marchewki i jabłka do obiadu, koniecznie wypróbuj wersję z cukinią. To prawdziwie letnia przekąska. Warto ją zrobić właśnie w sezonie na młodą cukinię, kiedy jest ona słodka i ma delikatną skórkę, której nie trzeba obierać. Do tej surówki dodają także ogórka gruntowego oraz jabłko. Dzięki temu przystawka jest naprawdę lekka i orzeźwiająca. To prawdziwa eksplozja smaku, witamin i koloru – lato na talerzu. Przyrządzam także prosty sos na bazie jogurtu i majonezu. Surówka z cukinii i marchewki jest idealnym dodatkiem do obiadu. Pasuje do różnych mięs, kotletów oraz dań z grilla.

Surówka z cukinii i marchewki – pyszny dodatek do obiadu
Czas przygotowania: 15 minut
Porcja: 4 osoby
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
pół małej, młodej cukinii,
1 marchewka,
pół jabłka,
1 ogórek gruntowy,
koperek,
2 łyżki jogurtu naturalnego,
łyżeczka majonezu,
łyżeczka soku z cytryny,
sól, pieprz.
Jak zrobić surówkę z cukinii, marchewki i jabłka?
Cukinię oraz ogórka umyłam, ale nie obierałam. Oba warzywa starłam na dużych oczkach tarki.
Marchew umyłam, obrałam i starłam na dużych oczkach.
Jabłko umyłam, nie obierałam. Wycięłam gniazdo nasienne. Jabłko starłam na dużych oczkach tarki.
Warzywa i jabłko wymieszałam w misce.
Przygotowałam prosty sos. Jogurt wymieszałam z majonezem, solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Sosem polałam surówkę, wymieszałam.
Gotową surówkę posypałam posiekanym koperkiem.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!