Chrupiąca i kolorowa surówka z cukinii, marchewki i jabłka. Eksplozja smaku, koloru i witamin. Przepis na pomysłową surówkę do obiadu

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Wideo
od 7 lat
Chrupiąca i kolorowa surówka z cukinii, marchewki, jabłka i ogórka to eksplozja smaku, koloru i witamin. Prawdziwe lato na talerzu. Jeśli szukasz pomysłów na pyszne surówki z cukinią, koniecznie wypróbuj mój przepis. Idealnie sprawdzi się do lekkich, letnich posiłków.

W skrócie:

Jeśli znudziła ci się tradycyjna surówka z marchewki i jabłka do obiadu, koniecznie wypróbuj wersję z cukinią. To prawdziwie letnia przekąska. Warto ją zrobić właśnie w sezonie na młodą cukinię, kiedy jest ona słodka i ma delikatną skórkę, której nie trzeba obierać. Do tej surówki dodają także ogórka gruntowego oraz jabłko. Dzięki temu przystawka jest naprawdę lekka i orzeźwiająca. To prawdziwa eksplozja smaku, witamin i koloru – lato na talerzu. Przyrządzam także prosty sos na bazie jogurtu i majonezu. Surówka z cukinii i marchewki jest idealnym dodatkiem do obiadu. Pasuje do różnych mięs, kotletów oraz dań z grilla.

Karolina Głogowska

Surówka z cukinii i marchewki – pyszny dodatek do obiadu

Czas przygotowania: 15 minut

Porcja: 4 osoby

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • pół małej, młodej cukinii,

  • 1 marchewka,

  • pół jabłka,

  • 1 ogórek gruntowy,

  • koperek,

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,

  • łyżeczka majonezu,

  • łyżeczka soku z cytryny,

  • sól, pieprz.

Jak zrobić surówkę z cukinii, marchewki i jabłka?

  1. Cukinię oraz ogórka umyłam, ale nie obierałam. Oba warzywa starłam na dużych oczkach tarki.

  2. Marchew umyłam, obrałam i starłam na dużych oczkach.

  3. Jabłko umyłam, nie obierałam. Wycięłam gniazdo nasienne. Jabłko starłam na dużych oczkach tarki.

  4. Warzywa i jabłko wymieszałam w misce.

  5. Przygotowałam prosty sos. Jogurt wymieszałam z majonezem, solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

  6. Sosem polałam surówkę, wymieszałam.

  7. Gotową surówkę posypałam posiekanym koperkiem.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni