Rozgrzewająca zupa z cukinii i ziemniaków. Idealna na pierwsze chłodne dni. Robię z niej krem i dodaję podsmażony boczek. Smakuje wybornie

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Masz ochotę na rozgrzewającą i pożywną zupę? Przygotuj wyśmienity krem z cukinii i ziemniaków z dodatkiem boczku. Ta prosta do zrobienia zupa smakuje wybornie i nasyci całą rodzinę.

W skrócie:

Mam dziś dla ciebie przepis na idealną zupę na początek jesieni. Rozgrzeje cię w pierwsze chłodne dni, a jednocześnie jest miłym wspomnieniem lata, bo robi się ją z cukinii. Wykorzystuję żółtą cukinię, dzięki czemu zupa ma piękny, żółty kolor. Dodatek skórki z cytryny sprawia, że przypominają nam się wakacje. Mimo tych letnich aromatów zupa jest bardzo sycąca i gęsta, a to dzięki ziemniakom. Po ugotowaniu blenduję zupę na krem, a potem dodaję podsmażony boczek oraz jarmuż. Całość smakuje wybornie!

Zupa z cukinii z ziemniakami i boczkiem

Czas przygotowania: 30 minut

Porcja: 6 osób

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • duża, żółta cukinia,

  • 6 ziemniaków,

  • 1 cebula,

  • 4 ząbki czosnku,

  • pół cytryny,

  • 100 g boczku wędzonego,

  • 4 szklanki bulionu,

  • garść jarmużu,

  • sól,

  • oliwa z oliwek lub olej.

Jak zrobić zupę z cukinii i ziemniaków z boczkiem?

  1. Cukinię umyj i pokrój na kawałki. Ziemniaki obierz i pokrój. Warzywa wrzuć do garnka na rozgrzaną oliwę i podsmaż 5 minut.

  2. Dodaj posiekany czosnek z cebulą i smaż jeszcze 5 minut.

  3. Zalej warzywa bulionem i gotuj do miękkości.

  4. Pod koniec gotowania zetrzyj do zupy skórkę z połówki cytryny oraz dodaj wyciśnięty z niej sok. Całość zblenduj.

  5. Następnie wrzuć umyty jarmuż i posól do smaku.

  6. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż pokrojony boczek. Dodaj do zupy. Gotowe!

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Kulinaria

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni