W skrócie:
Mam dziś dla ciebie przepis na idealną zupę na początek jesieni. Rozgrzeje cię w pierwsze chłodne dni, a jednocześnie jest miłym wspomnieniem lata, bo robi się ją z cukinii. Wykorzystuję żółtą cukinię, dzięki czemu zupa ma piękny, żółty kolor. Dodatek skórki z cytryny sprawia, że przypominają nam się wakacje. Mimo tych letnich aromatów zupa jest bardzo sycąca i gęsta, a to dzięki ziemniakom. Po ugotowaniu blenduję zupę na krem, a potem dodaję podsmażony boczek oraz jarmuż. Całość smakuje wybornie!
Zupa z cukinii z ziemniakami i boczkiem
Czas przygotowania: 30 minut
Porcja: 6 osób
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
duża, żółta cukinia,
6 ziemniaków,
1 cebula,
4 ząbki czosnku,
pół cytryny,
100 g boczku wędzonego,
4 szklanki bulionu,
garść jarmużu,
sól,
oliwa z oliwek lub olej.
Jak zrobić zupę z cukinii i ziemniaków z boczkiem?
Cukinię umyj i pokrój na kawałki. Ziemniaki obierz i pokrój. Warzywa wrzuć do garnka na rozgrzaną oliwę i podsmaż 5 minut.
Dodaj posiekany czosnek z cebulą i smaż jeszcze 5 minut.
Zalej warzywa bulionem i gotuj do miękkości.
Pod koniec gotowania zetrzyj do zupy skórkę z połówki cytryny oraz dodaj wyciśnięty z niej sok. Całość zblenduj.
Następnie wrzuć umyty jarmuż i posól do smaku.
Na patelni rozgrzej olej i podsmaż pokrojony boczek. Dodaj do zupy. Gotowe!
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Kulinaria
