Smakowite rolmopsy z ogórkiem i papryką. Sprawdź przepis na przystawkę ze śledziem. Istotnym składnikiem jest wyrazista zalewa octowa

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Rolmopsy śledziowe z ogórkiem konserwowym, cebulką i papryką to pyszna przekąska na każdą okazję. Zobacz, jak ją przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Rolmopsy śledziowe z ogórkiem konserwowym, cebulką i papryką to pyszna przekąska na każdą okazję. Zobacz, jak ją przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Szukasz pomysłu na przekąskę, która zachwyci twoich gości? Przygotuj rewelacyjne rolmopsy. To zwijane filety śledziowe z pysznymi dodatkami, w wyrazistej octowej zalewie. Najlepiej zrobić je dzień lub dwa dni wcześniej. Przekonaj się, jak świetnie smakują i wypróbuj przepis na rolmopsy.

W skrócie:

Mamy przepis na pyszną przekąskę ze śledzi, która sprawdzi się na karnawał, święta i inne okazje. Proponuję zrobić rolmopsy, czyli filety śledziowe zawijane z ogórkiem konserwowym, papryką i cebulką, w wyrazistej zalewie octowej z przyprawami. To prosta do wykonania przekąską. By ją zrobić, przydadzą się zwykłe wykałaczki lub patyczki do koreczków, a także czysty, wyparzony słoik. Warto użyć gotowych filetów śledziowych, które w przeciwieństwie do filetów z solanki, nie wymagają płukania i moczenia.

Przepis na rolmopsy

Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: na 5 rolmopsów
Poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 5 filetów śledziowych w oleju,
  • 5 plasterków ogórków konserwowych,
  • 5 plasterków papryki czerwonej,
  • 1 cebula,
  • 5 łyżeczek musztardy francuskiej ziarnistej,

zalewa:

  • 1,5 szklanki wody,
  • 0,5 szklanki octu,
  • 4 łyżeczki cukru,
  • 8 łyżek oleju,
  • 2 listki laurowe,
  • 1 ząbek czosnku lub pół łyżeczki czosnku granulowanego,
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku.

Jak zrobić rolmopsy?

  1. Filety śledziowe wyjmij z oleju.
  2. Paprykę umyj, osusz i pokrój w słupki.
  3. Ogórki pokrój w paseczki, a cebulę pokrój w piórka.
  4. Każdy filet śledziowy smaruj łyżeczką musztardy ziarnistej, kładź plaster ogórka, papryki i kilka piórek cebuli.
  5. Zwiń filet śledziowy i zepnij wykałaczkami. Przygotuj tak wszystkie rolmopsy.
  6. Ułóż śledzie w słoiku, dodaj resztę cebuli.
  7. Ugotuj zalewę: wodę, ocet, olej oraz przyprawy zagotuj i odstaw do całkowitego wystudzenia. Taką zalewą zalej śledzie. Odstaw na 1-2 dni.
Rolmopsy śledziowe z ogórkiem konserwowym, cebulką i papryką to pyszna przekąska na każdą okazję. Zobacz, jak ją przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Smakowite rolmopsy z ogórkiem i papryką. Sprawdź przepis na ...

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Podawaj swoje potrawy na pięknych naczyniach

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!