Zaskocz gości na imprezie śledziem po japońsku. Zaintrygujesz daniem z prostych składników. Taki śledzik rozbawi towarzystwo

Anna Daniluk
Domowe śledzie po japońsku możesz podawać z kwaśnym jabłkiem i czerwoną cebulą.
Domowe śledzie po japońsku możesz podawać z kwaśnym jabłkiem i czerwoną cebulą. freepik.com/timolina/zdjęcie ilustracyjne
Ta szybka przystawka zaskoczy wielu gości i domowników. W szczególności jej nazwa wywoła uśmiech na wielu twarzach. „Japońskość” tej potrawy pozostaje zagadką dla wielu smakoszy. Można przypuszczać, że sposób jej podania może przypominać polską wersję sushi. Jedno jest pewne, każdy powód jest dobry, aby zjeść śledzie po japońsku.

W skrócie:

Szukasz wyjątkowego przepisu na śledzie? Ten sposób na śledzie po japońsku to strzał w dziesiątkę! Ta popularna w Polsce przystawką ma niewiele wspólnego z Japonią. Podobnie jak tosty po hawajsku, fasolka po bretońsku i karp po żydowsku. Mimo to przystawka ze śledzia zachwyca swoim delikatnym smakiem. Przygotuj idealną przystawkę na świąteczny stół, przyjęcie w gronie znajomych i przekąskę na co dzień.

Śledzie po japońsku – prosty przepis na przystawkę

Liczba porcji: dla 2-4 osób.

Czas przygotowania: 20 minut.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 4 matiasy (płaty śledziowe),

  • 4 łyżki oleju,

  • 1 cebula,

  • 2-3 korniszony,

  • 1/2 puszki zielonego groszku,

  • 2 jajka ugotowane na twardo,

  • 2 łyżki majonezu,

  • Sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku,

  • 1 łyżka natki pietruszki do dekoracji.

Jak zrobić śledzie po japońsku?

Sposób przygotowania:

  1. Śledzie przekrój na połówki i polej olejem rzepakowym.

  2. Przykryj folią aluminiową  i odstaw na 30 minut.

  3. Na środku talerza ułóż połówki jajek ugotowanych na twardo, posól je, dopraw pieprzem i udekoruj kleksem majonezu.

  4. Dookoła jajek ułóż śledzie.

  5. Posiekaj drobno cebulę, korniszony i odsącz groszek zielony z zalewy z puszki.

  6. Dodatki do śledzia po japońsku ułóż wokół ryby i ugotowanych na twardo jajek.

Inna wersja śledzia po japońsku

Przepisów na śledzie po japońsku jest bez liku. W innej wersji możesz zrobić sos na bazie śmietany i musztardy zamiast majonezu. A spośród dodatków wybrać pokrojone w kostkę jabłko, posiekaną cebulę, ogórki kiszone i całość udekorować posiekaną natką pietruszki. W każdej z tych wersji będzie to obłędne danie. Smacznego!

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne artykuły ze Strony Kuchni:

Kulinaria

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni