W skrócie:
Szukasz wyjątkowego przepisu na śledzie? Ten sposób na śledzie po japońsku to strzał w dziesiątkę! Ta popularna w Polsce przystawką ma niewiele wspólnego z Japonią. Podobnie jak tosty po hawajsku, fasolka po bretońsku i karp po żydowsku. Mimo to przystawka ze śledzia zachwyca swoim delikatnym smakiem. Przygotuj idealną przystawkę na świąteczny stół, przyjęcie w gronie znajomych i przekąskę na co dzień.
Śledzie po japońsku – prosty przepis na przystawkę
Liczba porcji: dla 2-4 osób.
Czas przygotowania: 20 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
4 matiasy (płaty śledziowe),
4 łyżki oleju,
1 cebula,
2-3 korniszony,
1/2 puszki zielonego groszku,
2 jajka ugotowane na twardo,
2 łyżki majonezu,
Sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku,
1 łyżka natki pietruszki do dekoracji.
Jak zrobić śledzie po japońsku?
Sposób przygotowania:
Śledzie przekrój na połówki i polej olejem rzepakowym.
Przykryj folią aluminiową i odstaw na 30 minut.
Na środku talerza ułóż połówki jajek ugotowanych na twardo, posól je, dopraw pieprzem i udekoruj kleksem majonezu.
Dookoła jajek ułóż śledzie.
Posiekaj drobno cebulę, korniszony i odsącz groszek zielony z zalewy z puszki.
Dodatki do śledzia po japońsku ułóż wokół ryby i ugotowanych na twardo jajek.
Inna wersja śledzia po japońsku
Przepisów na śledzie po japońsku jest bez liku. W innej wersji możesz zrobić sos na bazie śmietany i musztardy zamiast majonezu. A spośród dodatków wybrać pokrojone w kostkę jabłko, posiekaną cebulę, ogórki kiszone i całość udekorować posiekaną natką pietruszki. W każdej z tych wersji będzie to obłędne danie. Smacznego!
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne artykuły ze Strony Kuchni:
Kulinaria
