W skrócie
Pierogi z mięsem i kiszoną kapustą to danie zachwycające prostotą i łatwą dostępnością składników. Klasyczne zestawienie smaków łączy intensywny smak ugotowanego mięsa z rosołu z delikatnie słodkim smakiem kiszonej kapusty. Sprawdź przepis na tradycyjne danie kuchni polskiej.
Pierogi z mięsem i kapustą kiszoną – najlepszy przepis
Liczba porcji: dla 4-6 osób.
Czas przygotowania: 2 godziny.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej,
- 1 łyżka oleju rzepakowego,
- 1 szklanka bardzo ciepłej wody,
- szczypta soli.
Farsz z mięsa z rosołu i kapusty kiszonej:
- 400 g mięsa z rosołu,
- 400 g kiszonej kapusty,
- 1 cebula,
- 1 łyżka oleju rzepakowego,
- 1 marchewka,
- 5 g majeranku,
- Sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku.
- Opcjonalnie: 50 ml rosołu.
Jak zrobić pierogi z mięsem i kiszoną kapustą?
Przygotowanie:
- Na początek kiszoną kapustę należy dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą. Następnie można posiekać na drobniejsze kawałki.
- Kolejnym krokiem jest zalanie kapusty wodą, tyle, aby ją przykrywało. Kapustę należy posolić i gotować do miękkości.
- Następnie należy ją odcedzić i ostudzić.
- Cebulę należy obrać z łupin, umyć i drobno posiekać. Na rozgrzaną patelnię należy wlać olej i wsypać cebulę do dokładnego zeszklenia.
- W maszynce do mielenia mięsa należy zmielić mięso z rosołu razem z podsmażoną cebulą.
- W dużej misce trzeba połączyć wszystkie składniki farszu, wymieszać i doprawić do smaku majerankiem, solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
- Jeżeli farsz trudno rozsmarować, to polecamy dolać do niego odrobinę rosołu.
- Do miski należy wsypać wszystkie składniki ciasta na pierogi i wymieszać z nich zwarte i elastyczne ciasto.
- Następnie należy rozwałkować ciasto na pierogi, wykrawać z niego kółka przy pomocy szklanki lub wykrawacza do ciastek. Na środku kółek należy rozkładać porcje farszu i zlepiać tradycyjne pierogi.
- Następnie należy zagotować 3 l wody, posolić i na wrzątek wrzucać uformowane pierogi. Pierogi z mięsem i kiszoną kapustą należy gotować około 3 minut, aż wypłyną na wierzch.
Sposób podania
Domowe pierogi z mięsem i kiszoną kapustą można podawać z cebulką zarumienioną na maśle oraz ze skwarkami. Same pierogi z mięsem z rosołu i kapustą kiszoną można także dodatkowo obsmażyć na patelni ze sklarowanym masłem, aby nabrały wyrazistszego smaku.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Odmierzaj składniki precyzyjnie

Hummus z suszonymi pomidorami
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?