Pyszne pierogi z mięsem i kiszoną kapustą nie tylko na święta. Wypróbuj przepis na tradycyjne danie. Sposób na niemarnowanie mięsa z rosołu

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowe pierogi z mięsem i kapustą kiszoną to znakomite danie, które można podać na świąteczny stół.
Domowe pierogi z mięsem i kapustą kiszoną to znakomite danie, które można podać na świąteczny stół. Getty Images/robert6666/zdjęcie ilustracyjne
Tradycyjne pierogi z mięsem i kapustą kiszoną to danie, na które przepis można było otrzymać babci. Taka potrawa często gościła na świątecznym stole, szczególnie w Boże Narodzenie, gdy nie obowiązywał wigilijny post. Wypróbuj przepis na klasyczne pierogi z mięsem i kiszoną kapustą, które można podawać wraz z barszczem czerwonym.

W skrócie

Pierogi z mięsem i kiszoną kapustą to danie zachwycające prostotą i łatwą dostępnością składników. Klasyczne zestawienie smaków łączy intensywny smak ugotowanego mięsa z rosołu z delikatnie słodkim smakiem kiszonej kapusty. Sprawdź przepis na tradycyjne danie kuchni polskiej.

Pierogi z mięsem i kapustą kiszoną – najlepszy przepis

Liczba porcji: dla 4-6 osób.
Czas przygotowania: 2 godziny.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • 1 szklanka bardzo ciepłej wody,
  • szczypta soli.

Farsz z mięsa z rosołu i kapusty kiszonej:

  • 400 g mięsa z rosołu,
  • 400 g kiszonej kapusty,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • 1 marchewka,
  • 5 g majeranku,
  • Sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku.
  • Opcjonalnie: 50 ml rosołu.

Jak zrobić pierogi z mięsem i kiszoną kapustą?

Przygotowanie:

  1. Na początek kiszoną kapustę należy dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą. Następnie można posiekać na drobniejsze kawałki.
  2. Kolejnym krokiem jest zalanie kapusty wodą, tyle, aby ją przykrywało. Kapustę należy posolić i gotować do miękkości.
  3. Następnie należy ją odcedzić i ostudzić.
  4. Cebulę należy obrać z łupin, umyć i drobno posiekać. Na rozgrzaną patelnię należy wlać olej i wsypać cebulę do dokładnego zeszklenia.
  5. W maszynce do mielenia mięsa należy zmielić mięso z rosołu razem z podsmażoną cebulą.
  6. W dużej misce trzeba połączyć wszystkie składniki farszu, wymieszać i doprawić do smaku majerankiem, solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
  7. Jeżeli farsz trudno rozsmarować, to polecamy dolać do niego odrobinę rosołu.
  8. Do miski należy wsypać wszystkie składniki ciasta na pierogi i wymieszać z nich zwarte i elastyczne ciasto.
  9. Następnie należy rozwałkować ciasto na pierogi, wykrawać z niego kółka przy pomocy szklanki lub wykrawacza do ciastek. Na środku kółek należy rozkładać porcje farszu i zlepiać tradycyjne pierogi.
  10. Następnie należy zagotować 3 l wody, posolić i na wrzątek wrzucać uformowane pierogi. Pierogi z mięsem i kiszoną kapustą należy gotować około 3 minut, aż wypłyną na wierzch.

Sposób podania

Domowe pierogi z mięsem i kiszoną kapustą można podawać z cebulką zarumienioną na maśle oraz ze skwarkami. Same pierogi z mięsem z rosołu i kapustą kiszoną można także dodatkowo obsmażyć na patelni ze sklarowanym masłem, aby nabrały wyrazistszego smaku.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Odmierzaj składniki precyzyjnie

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Placek z agrestem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni