Prosty kotlet schabowy po szwajcarsku to prawdziwy rarytas. Wypróbuj przepis na elegancki cordon bleu. Przysmak z ciągnącym się serem

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowy cordon bleu można zrobić z mięsa kurczaka, wieprzowiny, a w wykwintnej wersji z cielęciny.
Domowy cordon bleu można zrobić z mięsa kurczaka, wieprzowiny, a w wykwintnej wersji z cielęciny. Getty Images/ALLEKO/zdjęcie ilustracyjne
Domowy kotlet szwajcarski tradycyjnie przyrządza się z wieprzowiny. W wersji bardziej delikatesowej sięga się po cielęcinę, a w budżetowej po filet z kurczaka. Sekret smaku tkwi w połączeniu plastrów szynki z wyrazistym smakiem sera zawiniętym w kotlecie. Chrupiąca panierka jeszcze bardziej potęguje smakowity efekt. Poznaj przepis na kotlet szwajcarski znany też jako cordon bleu.

W skrócie

Kotlet szwajcarski to urozmaicony przepis na dobrze znany kotlet schabowy. Środek wypełnia się dodatkami, które najlepiej smakują na gorąco. Właśnie wtedy ser przyjemnie się rozpuszcza i kotlet rozpływa się w ustach. Z tym daniem poradzą sobie nawet kuchenni nowicjusze. Wypróbuj przepis na pyszny kotlet cordon bleu.

Kotlet szwajcarski – prosty przepis na obiad

Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 30 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 4 plastry schabu wieprzowego, cielęciny lub fileta z kurczaka,
  • 4 plastry szynki,
  • 4 plastry sera żółtego np. gouda,
  • 4 łyżki mąki pszennej do obtoczenia mięsa,
  • 2 jajka,
  • 6 łyżek bułki tartej do panierowania,
  • 60 ml oleju rzepakowego do smażenia.

Do smaku:

  • szczypta soli,
  • 5 g świeżo zmielonego pieprzu,
  • 1 łyżeczka tymianku.

Jak zrobić kotlet szwajcarski?

Sposób podania:

  1. Na początku oczyściłam mięso z nadmiaru tłuszczu i delikatnie rozbiłam tłuczkiem, aż do momentu otrzymania cienkich plastrów.
  2. Mięso doprawiłam solą, pieprzem i suszonym tymiankiem.
  3. Na rozbitych plastrach mięsa położyłam plaster szynki, potem ułożyłam plaster sera żółtego.
  4. Zawinęłam kotleta na pół, tak aby nadzienie (ser i szynka) pozostało wewnątrz. W ten sam sposób przygotowałam kolejne trzy kotlety.
  5. Kotlety szwajcarskie obtoczyłam w mące pszennej, umieściłam w roztrzepanym jajku, a następnie obtoczyłam w bułce tartej.
  6. Mięso powinno być w całości pokryte panierką.
  7. Na patelni z grubym dnem rozgrzałam olej. Kotlety szwajcarskie smażyłam na złoty kolor z obu stron. Moc palnika nie powinna być zbyt wysoka, aby panierka się nie spaliła, a środek sera się nie rozpuścił.
  8. Gdy kotlety szwajcarskie były rumiane, przełożyłam je na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nich nadmiar tłuszczu.

Sposób podania kotletów szwajcarskich

Kotlety szwajcarskie w stylu cordon bleu najlepiej smakują podane bezpośrednio po usmażeniu. Właśnie wtedy, ser przyjemnie się roztopia. Szczególnie polecam podać je z ulubionymi dodatkami, takimi jak sałatka z kapusty pekińskiej, domowymi frytki lub kaszą gryczaną.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Patelnie w najlepszych cenach

Materiały promocyjne partnera
od 7 lat
Wideo

Sałatka z młodych ziemniaków. Idealna do dań z grilla

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.