Spis treści
Frittata - co to jest?
Nazwa frittata pochodzi od włoskiego słowa „smażony”. To popularne danie, przygotowywane na bazie jajek, smażone na małym ogniu i zapiekane na jednej patelni. Zwykle dodaje się do niej świeże warzywa i wędliny.
Frittata to danie sycące, szybkie i łatwe do przygotowania. Można do niej dodać niemal wszystko, co znajdziemy w naszej lodówce.
Do frittaty pasują m.in.:
- szparagi,
- szpinak,
- boczek,
- szynka,
- szczypiorek,
- papryka,
- feta,
- bataty,
- brokuły.
Frittatę może podać na śniadanie, a także na obiad. Świetnie sprawdzi się również na zimno, pokrojona w małe kawałki i podana jako przystawka na imprezę.
Sezon na szparagi
Szparagi to lekkostrawne warzywa, o małej kaloryczności - w 100 g szparagów jest ok. 20 kcal. Zawierają dużo błonnika, dzięki czemu są sycące.