Pomysł na karnawałową przekąskę lub szybki obiad. Chrupiące corn dogi z soczystymi kiełbaskami. Domowy fast food, który zasmakuje każdemu

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Kiełbaski smażone w cieście kukurydzianym
Kiełbaski smażone w cieście kukurydzianym Getty images/zdjęcie ilustracyjne
Chrupiące na zewnątrz, soczyste w środku. Oto tajemnica popularnego, amerykańskiego dania, jakim są corn dogs. To nic innego, jak soczyste kiełbaski obtoczone w kukurydzianym cieście i usmażone na głębokim tłuszczu. Można je podać na obiad - z frytkami i surówką lub jako samodzielną przekąskę na karnawałowej imprezie. Smakują wyśmienicie.

W skrócie

Corn dogs, czyli smażona wersja hot dogów, to popularny, amerykański fast food. Za oceanem można je kupić w różnego rodzaju barach, budkach i na straganach, ale w Polsce corn dogi nie są zbyt rozpowszechnione. Można natomiast z łatwością przygotować je w domu. Będą zaskakującą propozycją na obiad, ale posłużą także jako doskonała przekąska na imprezę karnawałową. Corn dogi to nic innego, jak parówki bądź kiełbaski smażone w cieście kukurydzianym na głębokim tłuszczu. Można także przygotować wersję wegetariańską, z parówkami sojowymi lub kiełbaskami na bazie boczniaków.

Corn dogs - domowy fast food

Składniki:

  • 10 ulubionych cienkich kiełbasek (mogą być też parówki),
  • ¾ mąki kukurydzianej,
  • ¾ mąki pszennej,
  • ¾ szklanki mleka,
  • jajko,
  • łyżka cukru,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • pół łyżeczki czerwonej papryki w proszku,
  • pół łyżeczki curry.

Dodatkowo:

  • 500 ml oleju do smażenia,
  • długie wykałaczki.

Jak przygotować amerykańskie corn dogs?

  1. Najpierw przygotowałam ciasto. Wymieszałam obie mąki z cukrem, proszkiem do pieczenia i przyprawami. Dodałam do tego mleko i jajko, a następnie całość zmiksowałam na gładką masę. Ciasto powinno być gęste.
  2. Kiełbaski przekroiłam na dwie równe części, a każdą z nich nabiłam dość głęboko na długą wykałaczkę.
  3. W garnku rozgrzałam olej. Żeby sprawdzić, czy temperatura jest odpowiednia, wrzuciłam do niego odrobinę ciasta. Powinno od razu wypłynąć i się usmażyć.
  4. Każdą kiełbaskę obtoczyłam w cieście i smażyłam na złoto w głębokim tłuszczu.
  5. Po usmażeniu corn dogi odłożyłam na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem.
  6. Corn dogi można podawać samodzielnie, jako karnawałową przekąskę, bądź jako obiad, np. z frytkami i surówką coleslaw.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak kupić dobry miód? 7 kroków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni