Pomidory pod pierzynką to hit Internetu, przynajmniej polskiego. Najpierw się zdziwiłam, a kiedy je zjadłam, zdziwiłam się jeszcze bardziej

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Wideo
od 7 lat
Pomidory pod pierzynką to przekąska, która podbiła polski Internet. Króluje także w „realu”: na imprezach, rodzinnych spotkaniach i podczas grillowania. Co takiego skrywają pomidory pod pierzynką, że podbiły nasze serca? Postanowiłam przekonać się na własnym podniebieniu.

W skrócie:

Gdybym była złośliwa, napisałabym, że pomidory pod pierzynką to polska odpowiedź na włoską sałatkę caprese. Powiedzmy to sobie szczerze: gdyby Włoch zobaczył to danie, prawdopodobnie najpierw by się przeżegnał, a potem po prostu uciekł. Połączenie surowych pomidorów ze startym serem (żółtym albo mozzarellą) oraz śmietaną może wydawać się dziwne. A nie wspomniałam jeszcze, że w tej przystawce ląduje także cebula i oczywiście majonez. Bez niego polska sałatka nie byłaby po prostu sobą, a może nawet nie przeszłaby przez nasze gardła. Sceptykom mogę powiedzieć jedno: dla posiadaczy słowiańskiego podniebienia pomidory pod pierzynką to przekąska idealna i nikt nam tego nie zabierze. Chyba że wujek, który szybciej ustawi się w kolejce po dokładkę.

Pomidory pod pierzynką to pomysłowa przekąska na imprezę
Pomidory pod pierzynką to pomysłowa przekąska na imprezę Karolina Głogowska

Pomidory pod pierzynką – przepis na pomidory z serem

Czas przygotowania: 10 minut

Porcja: 2-4 osoby

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 2 duże pomidory malinowe,

  • 1 czerwona cebula,

  • kilka łyżek startego sera (żółtego lub mozzarella),

  • 2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego,

  • łyżka majonezu,

  • łyżeczka oregano,

  • sól, pieprz,

  • pęczek koperku.

Jak zrobić pomidory pod pierzynką?

  1. Pomidory umyłam i pokroiłam na plastry. Ułożyłam na talerzu.

  2. Na pomidorach ułożyłam pokrojoną cebulę. Posypałam solą, pieprzem oraz posiekanym koperkiem.

  3. Na pomidorach ułożyłam startą mozzarellę.

  4. Przygotowałam lekki sos majonezowy. W miseczce wymieszałam jogurt, majonez oraz przyprawy.

  5. Sosem polałam pomidory.

  6. Całość posypałam jeszcze koperkiem.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni