Pomidory pod pierzynką to hit Internetu, przynajmniej polskiego. Najpierw się zdziwiłam, a kiedy je zjadłam, zdziwiłam się jeszcze bardziej

Karolina Głogowska
Wideo
od 7 lat
Pomidory pod pierzynką to przekąska, która podbiła polski Internet. Króluje także w „realu”: na imprezach, rodzinnych spotkaniach i podczas grillowania. Co takiego skrywają pomidory pod pierzynką, że podbiły nasze serca? Postanowiłam przekonać się na własnym podniebieniu.

W skrócie:

Gdybym była złośliwa, napisałabym, że pomidory pod pierzynką to polska odpowiedź na włoską sałatkę caprese. Powiedzmy to sobie szczerze: gdyby Włoch zobaczył to danie, prawdopodobnie najpierw by się przeżegnał, a potem po prostu uciekł. Połączenie surowych pomidorów ze startym serem (żółtym albo mozzarellą) oraz śmietaną może wydawać się dziwne. A nie wspomniałam jeszcze, że w tej przystawce ląduje także cebula i oczywiście majonez. Bez niego polska sałatka nie byłaby po prostu sobą, a może nawet nie przeszłaby przez nasze gardła. Sceptykom mogę powiedzieć jedno: dla posiadaczy słowiańskiego podniebienia pomidory pod pierzynką to przekąska idealna i nikt nam tego nie zabierze. Chyba że wujek, który szybciej ustawi się w kolejce po dokładkę.

Pomidory pod pierzynką to pomysłowa przekąska na imprezę
Pomidory pod pierzynką to pomysłowa przekąska na imprezę
Karolina Głogowska

Pomidory pod pierzynką – przepis na pomidory z serem

Czas przygotowania: 10 minut

Porcja: 2-4 osoby

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 2 duże pomidory malinowe,

  • 1 czerwona cebula,

  • kilka łyżek startego sera (żółtego lub mozzarella),

  • 2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego,

  • łyżka majonezu,

  • łyżeczka oregano,

  • sól, pieprz,

  • pęczek koperku.

Jak zrobić pomidory pod pierzynką?

  1. Pomidory umyłam i pokroiłam na plastry. Ułożyłam na talerzu.

  2. Na pomidorach ułożyłam pokrojoną cebulę. Posypałam solą, pieprzem oraz posiekanym koperkiem.

  3. Na pomidorach ułożyłam startą mozzarellę.

  4. Przygotowałam lekki sos majonezowy. W miseczce wymieszałam jogurt, majonez oraz przyprawy.

  5. Sosem polałam pomidory.

  6. Całość posypałam jeszcze koperkiem.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni