Burrata z pomidorami i papryką. Wyśmienita przekąska z zaskakującym dodatkiem. Na imprezie zawsze robi efekt „wow”. Sprawdź prosty przepis

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Burrata z pomidorami to smaczna i kolorowa przekąska.
Burrata z pomidorami to smaczna i kolorowa przekąska. Karolina Głogowska
Burrata z pomidorami i papryką to pomysł na szybką, efektowną przekąskę. Stosuję tu pewien trik, dzięki któremu ta przystawka zawsze robi wrażenie na gościach. Jest wyborna w smaku i łatwa do przygotowania. Wypróbuj smakowitą burratę z pomidorami.

W skrócie:

Mam dziś dla ciebie przepis na jedną z moich ulubionych przekąsek. Jest nie tylko pyszna i prosta do zrobienia, ale zawsze robi efekt „wow”. To burrata z pomidorami i papryką. Czym różni się od innych sałatek z burratą? Sekret tkwi w małym elemencie zaskoczenia. Burrata i pomidory powinny być bowiem w temperaturze pokojowej, ale paprykę podsmażamy na oliwie z czosnkiem. Nabiera ona niezwykłego aromatu, który dodaje przekąsce pazura. Dodatkowo polewamy ser i pomidory gorącą oliwą. Całość jest naprawdę wyborna i warta wypróbowania. Ja sama wracam do tej przekąski z burratą regularnie. Tuż przed podaniem rozdzielam burratę widelcem, dzięki czemu rozpływa się na pomidorach i papryce.

Burrata z pomidorami – przepis na szybką przekąskę

Czas przygotowania: 15 minut

Porcja: 2-4 osoby

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 1 burrata,

  • 2 pomidory malinowe,

  • 1 papryka ramiro,

  • 6 łyżek oliwy z oliwek,

  • ząbek czosnku,

  • sól, pieprz,

  • szczypta oregano.

Jak przygotować burratę z pomidorami?

  1. Pomidory umyłam, pokroiłam w plastry, ułożyłam na talerzu.

  2. Paprykę umyłam i pokroiłam w paski.

  3. Na patelni rozgrzałam oliwę i dodałam posiekany czosnek. Wrzuciłam pokrojoną paprykę. Smażyłam 5 minut, aż papryka lekko zmiękła.

  4. Na pomidorach położyłam burratę. Na to wyłożyłam paprykę.

  5. Całość polałam gorącą oliwą z czosnkiem, posypałam oregano, solą i pieprzem.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Placek z agrestem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni