Wyśmienita sałatka caprese. Mozzarella z pomidorami w najlepszym wydaniu. Wypróbuj przepis na najbardziej znaną włoską sałatkę

Materiał promocyjny Sieci POLOmarket
Caprese to najbardziej znana i prawdopodobnie najlepsza włoska sałatka
Caprese to najbardziej znana i prawdopodobnie najlepsza włoska sałatka Getty Images/Marija Vasileva/zdjęcie ilustracyjne
Pomidory i mozzarella to wspaniałe połączenie, ale jeśli dodamy do nich jeszcze świeżą bazylię, osiągniemy doskonałość. Tak wygląda przepis na sałatkę caprese, jedną z najbardziej znanych i najpyszniejszych włoskich przystawek. Sprawdź nasz przepis na wyśmienitą caprese i rozkoszuj się jej smakiem.

W skrócie

Sałatka caprese to prawdopodobnie najbardziej popularna przystawka kuchni włoskiej. Jej podstawowa wersja składa się z trzech składników, które symbolizują kolory włoskiej flagi. Chodzi o pomidory, ser mozzarella i bazylię. We włoskich restauracjach zjemy insalatę caprese przyrządzoną i doprawioną na wiele sposobów. Zazwyczaj używa się oliwy, czasem octu balsamicznego oraz pesto. Nie może oczywiście zabraknąć świeżo zmielonego pieprzu. Sałatka świetnie smakuje sama, z kromką świeżego chleba czy grzanką. Wypróbuj przepis na caprese i podaj pyszną, włoską przystawkę.

Caprese – włoska sałatka z mozzarellą i pomidorami

Czas przygotowania: 10 minut
Porcja: 2 osoby
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • kulka mozzarelli Mleczna Polana,
  • 2 ładne pomidory,
  • łyżka pesto zielonego Pasta La Vista,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • pół łyżeczki octu balsamicznego,
  • szczypta soli jodowanej Na Szlaku Smaku,
  • pieprz czarny Na Szlaku Smaku,
  • kilka listków świeżej bazylii.

reklama

Polecam także: Odchudzająca sałatka z ziemniakami. Zdziwisz się, jaka jest pyszna i prosta do zrobienia

Jak przygotować najlepszą sałatkę caprese?

  1. Mozzarellę i pomidory pokroiłam w plastry. Ułożyłam na przemian na półmisku.
  2. Na plastry mozzarelli i pomidorów nałożyłam kleksy z pesto, skropiłam oliwą i octem balsamicznym.
  3. Sałatkę posypałam odrobiną soli i świeżo zmielonym pieprzem.
  4. Udekorowałam listkami świeżej bazylii.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni