Perfekcyjna bułka tarta do kalafiora i fasolki. Jeden trik sprawia, że jest rumiana, chrupiąca i wyraźna w smaku. Idealna do polania warzyw

Karolina Głogowska
Zrobienie idealnej bułki tartej nie jest trudne, ale trzeba pamiętać o jednej zasadzie
Zrobienie idealnej bułki tartej nie jest trudne, ale trzeba pamiętać o jednej zasadzie 123rf/fotek/zdjęcie ilustracyjne
Idealna bułka tarta do kalafiora oraz fasolki szparagowej jest złocista, chrupiąca i ma wyraźny smak. Jest pewien trik, który pozwala to osiągnąć. Niektórzy popełniają błąd, przez który bułka tarta traci swoją chrupkość i nie zrobi się rumiana. Wyjaśniam, jak tego uniknąć i zrobić idealną, pyszną bułkę tartą do fasolki, kalafiora oraz innych potraw.

W skrócie:

Rumiana i chrupiąca bułeczka tarta to dodatek do różnych dań kuchni polskiej. Najczęściej polewamy nią kalafiora lub fasolkę szparagową. Te dwa składniki w zupełności wystarczą za pyszny obiad. Smażona bułka tarta pasuje także do leniwych klusek, knedli i pyz.

Kiedy przyrządzamy tak proste danie, jak fasolka czy kalafior z bułką tartą, warto, aby były one zrobione perfekcyjnie. Dlatego wyjaśnię ci nie tylko, jak gotować kalafiora i fasolkę, ale również jak zrobić perfekcyjną bułeczkę do polania warzyw.

Jak zrobić bułkę tartą do kalafiora lub fasolki?

Zrobienie idealnej, rumianej i chrupiącej bułki tartej do kalafiora wcale nie jest trudne. Trzeba tylko znać pewien trik. Wiele osób popełnia błąd, przez który bułka tarta pozostaje blada i rozpaćkana. To dlatego, że najpierw rozgrzewają na patelni tłuszcz, a dopiero potem kładą na to bułkę. Tymczasem powinno się robić dokładnie odwrotnie. Cały sekret tkwi w tym, żeby najpierw lekko przypiec bułkę na patelni bez tłuszczu. Rozgrzej patelnię, wsyp na nią 2-3 łyżki tartej bułki i poczekaj aż się zrumieni. W tym czasie potrząsaj patelnią lub mieszaj bułkę drewnianą łyżką, żeby się nie przypaliła. Kiedy zrobi się lekko brązowa, możesz dodać tłuszcz. Ja dodaję masło (ok. 2 łyżki), dzięki czemu bułka tarta jest bardziej gęsta. Jeśli wolisz płynną bułkę tartą, zamiast masła, możesz dodać 2 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego. Wystarczy wymieszać zrumienioną bułkę z tłuszczem, podsmażyć przez ok. 2 minuty i gotowe.

Jak zrobić kalafiora w bułce tartej?

Żeby zrobić pyszny kalafior w bułce tartej, warto wiedzieć, jak ugotować to warzywo. Najczęstszym błędem jest rozgotowanie kalafiora, który później przypomina smutną paćkę. Najpierw zagotuj w dużym garnku 2 litry wody, a kiedy zacznie bulgotać, wsyp łyżeczkę soli. Kalafiora podziel na mniejsze części i wrzuć do wrzątku. Gotuj nie dłużej niż 7 minut. W tym czasie sprawdzaj widelcem, czy warzywo zmiękło. Wciąż powinno pozostawać lekko twardawe i jędrne. Następnie wyjmij kalafior z wody, odsącz, wyłóż na talerze i polej przygotowaną bułką tartą.

Jak zrobić fasolkę z bułką tartą?

W tym przypadku również nie warto rozgotować warzywa. Na 0,5 kg fasolki będziesz potrzebować litr wody. Zagotuj ją, a w tym czasie odetnij od fasolki twarde końcówki. Kiedy woda się zagotuje, wsyp łyżeczkę soli i wrzuć fasolkę. Jak długo gotować fasolkę szparagową? Od momentu zagotowania wody, fasolkę trzymamy od 7 do 10 minut. Sprawdzaj widelcem, czy jest już dostatecznie miękka. Następnie odcedź fasolkę, przełóż na talerze i polej bułką tartą.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Placek z agrestem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni