Niebiańskie pierogi sernikowe na lekki obiad lub kolację. Zaskocz rodzinę nietypowym nadzieniem, które zachwyca smakiem

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Nietypowe nadzienie sprawia, że pierogi smakują jak sernik
Nietypowe nadzienie sprawia, że pierogi smakują jak sernik Getty images/zdjęcie ilustracyjne
Delikatne ciasto oraz gładka masa sernikowa z rodzynkami sprawiają, że pierogi mogą śmiało powalczyć o miano deseru. Są doskonałą propozycją na kolację lub lekki obiad. Ich sekret tkwi w dobrze przygotowanym nadzieniu, które zaskakuje niebiańskim smakiem.

W skrócie

Pierogi z twarogiem na słodko były zmorą mojego dzieciństwa. Inne dzieci zajadały się nimi, a ja nie potrafiłam zrozumieć fenomenu. Uwielbiałam pierogi: ruskie, z kapustą i grzybami, a także na słodko z owocami. Jednak posłodzony twaróg w żadnej mierze nie wydawał mi się apetyczny. Do czasu, gdy moja koleżanka poczęstowała mnie swoimi pierogami sernikowymi. Mój sceptycyzm i wspomnienia z dzieciństwa uleciały po pierwszym kęsie. Sekret pierogów sernikowych tkwi oczywiście w dobrze przygotowanym twarogu – tak jak do sernika. Ucieramy go na gładką masę, dodajemy rodzynki i odpowiednio doprawiamy. Te zabiegi naprawdę robią różnicę.

Pierogi z serem na słodko nie muszą być nudne - przepis na pierogi sernikowe

Czas przygotowania: 20 minut
Porcja: ok. 25 pierogów
Poziom trudności: łatwe

Składniki:
Na ciasto:

  • 350 g mąki,
  • ¾ szklanki gorącej wody,
  • jajko,
  • 2 łyżki oleju,
  • szczypta soli.

Na masę sernikową:

  • 600 półtłustego twarogu,
  • 2 żółtka,
  • 3 łyżki cukru,
  • cukier wanilinowy,
  • skórka otarta z pomarańczy lub kandyzowane pomarańcze,
  • rodzynki.

Polecam także: Najprostszy tort makowy z gotowej masy makowej

Jak zrobić pierogi z serem i rodzynkami?

  1. Najpierw przygotowałam ciasto: na stolnicę wysypałam mąkę, szczyptę soli, wbiłam jajko i zagniatałam dolewając ciepłej wody. Przykryłam ciasto i odstawiłam, żeby odpoczęło.
  2. Następnie przygotowałam masę sernikową: przepuściłam twaróg przez praskę, dodałam żółtka, rodzynki, skórkę pomarańczową, cukier i utarłam wszystko na gładką masę.
  3. Rozwałkowałam ciasto i za pomocą szklanki wykroiłam kółka, które nadziałam masą.
  4. Zlepiłam pierogi i wrzuciłam do gotującej się, osolonej wody. Kiedy wypłynęły na wierzch, gotowałam jeszcze przez półtorej minuty, po czym wyjęłam je z wody.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Uprawa warzyw w czerwcu - bez tego nie będzie dobrych zbiorów

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.