Nie tylko żurek na Wielkanoc. Poznaj przepis na zupę chrzanowo-cytrynową, która ma obłędny smak. Aż trudno od niej się oderwać

Materiał promocyjny we współpracy z SM Mlekpol
Zupa chrzanowo-cytrynowa klasycznie podawana jest ugotowanym na twardo jajkiem. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć etapy przygotowania.
Zupa chrzanowo-cytrynowa klasycznie podawana jest ugotowanym na twardo jajkiem. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć etapy przygotowania. Anna Daniluk
Szukasz pomysłu na urozmaicenie świątecznego śniadania wielkanocnego? Myślę, że nie tylko żurek i barszcz biały są warte uwagi. Zachęcam do wypróbowania prostego przepisu na zupę chrzanowo-cytrynową. Poznaj przepis na prostą i szybką zupę na Wielkanoc.

W skrócie

Domowa zupa chrzanowo-cytrynowa to danie odświętne. Jego elegancki charakter dopełni pomysł na zaserwowanie. Wystarczy ziemniaki ugnieść z masłem na purée ziemniaczane, porcję ziemniaków ułożyć w talerzu korzystając z okrągłej foremki do ciasta. Tak podane ziemniaki zalewa się gorącą zupą. Jeśli lubicie wyrazisty smak wędzonki, to do gotowania zupy możecie sięgnąć po żeberka wieprzowe. Wypróbuj przepis na smakowitą zupę chrzanową z cytryną.

W galerii możesz zobaczyć etapy przygotowania zupy chrzanowo-cytrynowej

Zupa chrzanowo – cytrynowa – przepis na Wielkanoc

Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 1 godzina.
Poziom trudności: łatwe.

Składniki:

  • 4 łyżki startego chrzanu,
  • 1,5 l naturalnego bulionu,
  • sok z 2 cytryn,
  • 200 ml śmietanki UHT Łaciata 18%,
  • 2 białe lub surowe kiełbasy,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 3 łyżki oleju,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka majeranku.

Do podania:

  • 1 łyżka purée ziemniaczanego,
  • 2 jajka ugotowane na twardo,
  • 1 łyżka koperku.

Jak zrobić zupę chrzanowo-cytrynową?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku cebulę obrałam, umyłam i drobno pokroiłam. Kiełbasę pokroiłam w plastry.
  2. Patelnię o grubym dnie rozgrzałam z olejem i wrzuciłam cebulę, kiełbasę oraz posiekany ząbek czosnku.
  3. Składniki smażyłam aż do zarumienienia cebuli i kiełbasy.
  4. Podsmażoną cebulę z czosnkiem i kiełbasą przesypałam do garnka i zalałam bulionem.
  5. Wszystkie składniki zagotuj i dopraw suszonym majerankiem.
  6. Następnie do gotującej się zupy wlałam sok wyciśnięty z 2 cytryn i dokładnie wymieszałam.
  7. Do gotującej się zupy dodałam starty chrzan, gotowałam 5 minut i wlałam śmietankę.
  8. Przed podaniem do talerza włożyłam porcję purée ziemniaczanego, posypałam koperkiem, ułożyłam połówkę jajka ugotowanego na twardo i zalałam porcją zupy.

Ziemniaki do zupy chrzanowej

To tradycyjne danie można także ugotować razem z ziemniakami. W takim przypadku trzeba pokroić je w kostkę i wrzucić do gotującego się bulionu z kiełbasą. Ziemniaki należy gotować przez około 20 minut, aż będą miękkie. Taka zupa chrzanowo-cytrynowa znakomicie prezentuje się udekorowana świeżym majerankiem, a nawet porcją rzeżuchy.

Zupa chrzanowo-cytrynowa klasycznie podawana jest ugotowanym na twardo jajkiem. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć etapy przygotowania.

Nie tylko żurek na Wielkanoc. Poznaj przepis na zupę chrzano...

reklama

Więcej inspiracji kulinarnych znajdziesz na stronie Najlepsze w kuchni

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni