Błyskawiczny placek z brzoskwiniami. Cudownie słodki, rozpływa się w ustach. Wyśmienite ciasto na rodzinne spotkania

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Placek z brzoskwiniami to pyszne i łatwe do zrobienia ciasto
Placek z brzoskwiniami to pyszne i łatwe do zrobienia ciasto 123rf/olyaw/zdjęcie ilustracyjne
Puszyste, delikatne ciasto i dojrzałe brzoskwinie to idealne połączenie na lato. Jeśli szukasz przepisu na banalnie proste ciasto, zrób błyskawiczny placek z brzoskwiniami. Będzie gotowy, zanim się obejrzysz. A smakuje wprost wybornie!

W skrócie:

Masz ochotę na pyszne i świeże, proste do zrobienia ciasto do kawy? Proponuję szybki placek z brzoskwiniami. To ciasto zrobisz w kwadrans, jedną ręką! Nie potrzebujesz nawet miksera, bo ciasta nie trzeba ucierać ani wyrabiać. Wystarczy wymieszać składniki rózgą, a nawet widelcem. To ciasto zawsze wychodzi pulchne i puszyste, a w smaku jest bardzo delikatne. Idealnie pasują do niego soczyste, dojrzałe brzoskwinie. Przekonaj się, jak placek z owocami pięknie pachnie podczas pieczenia. Trudno się powstrzymać, żeby nie zjeść go prosto z piekarnika. Lepiej jednak odczekać aż trochę ostygnie. Podaj je do kawy, herbaty lub na niedzielny deser po obiedzie. Przekonasz się, jak wyśmienicie smakuje to ciasto z brzoskwiniami.

Placek z brzoskwiniami – przepis na szybkie ciasto do kawy

Czas przygotowania: 15 minut + pieczenie

Porcja: klasyczna tortownica

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 4 dojrzałe brzoskwinie,

  • 4 jajka,

  • 1 i ¼ szklanka mąki,

  • 1/3 szklanki oleju,

  • pół szklanki cukru,

  • opakowanie cukru wanilinowego,

  • łyżeczka proszku do pieczenia,

  • łyżeczka masła,

  • łyżka cukru pudru.

Jak zrobić szybki placek z brzoskwiniami?

  1. Do miski przesiałam mąkę, dodałam proszek do pieczenia, cukier zwykły, wanilinowy i jajka. Wymieszałam rózgą na gęstą masę.

  2. Dolałam olej i ponownie wymieszałam. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste, możesz dodać więcej oleju.

  3. Tortownicę wysmarowałam masłem. Wlałam ciasto.

  4. Brzoskwinie umyłam, obrałam, wyjęłam pestki. Owoce pokroiłam na plasterki i ułożyłam na cieście.

  5. Wstawiłam ciasto do piekarnika nastawionego do 180 stopni. Piekłam ok. 30 minut.

  6. Wyjęłam ciasto i zostawiłam do przestygnięcia.

  7. Przestudzone ciasto posypałam cukrem pudrem.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chlebek bananowy air fryer

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni