Gęsta i aromatyczna jabłczanka to idealny obiad na lato. Podaje się ją z zaskakującym dodatkiem. Sprawdź przepis na tradycyjną zupę owocową

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Zupę z jabłek jada się w wielu regionach Polski, ale jej małą ojczyzną jest Lubelszczyzna
Zupę z jabłek jada się w wielu regionach Polski, ale jej małą ojczyzną jest Lubelszczyzna Getty Images/Alleko/zdjęcie ilustracyjne
Gęsta i niesamowicie aromatyczna zupa z jabłek to dla wielu osób wspomnienie dzieciństwa. Jabłczanka smakuje wyśmienicie na ciepło i na zimno. To doskonały pomysł na lekki, ale sycący obiad na lato. Wypróbuj tradycyjny przepis na wyśmienitą zupę owocową.

W skrócie:

Jeśli lubisz zupy owocowe, koniecznie wypróbuj dwa przepisy na jabłczankę. To tradycyjna polska zupa z jabłek, którą można jeść na ciepło i na zimno. Przygotowuje się ją na różne sposoby, ale najpopularniejszy jest podział na zupę z jabłek surowych (najczęściej papierówek) oraz suszonych. Ta ostatnia znana jest przede wszystkim jako słynna jabłczanka z Fajsławic, wpisana na listę polskich produktów tradycyjnych. Małą ojczyzną jabłczanki jest Lubelszczyzna, jednak tę zupę jada się także w innych regionach polski. Nasi przodkowie przyrządzali jedzenie z prostych, łatwo dostępnych produktów, a takimi właśnie były jabłka. Jabłczanka, również ta z suszonych owoców, królowała w polskiej kuchni od lipca do późnej jesieni, bo właśnie wtedy obradzały papierówki i antonówki, z których najczęściej przyrządzano zupę. Co ciekawe, w większości przypadków do zupy jabłkowej podawano… ziemniaki. Najlepsze były młode, okraszone cebulką. Dziś to połączenie może zaskakiwać, ale dla wielu osób jest wspomnieniem najlepszego smaku dzieciństwa.

Jabłczanka z suszonych jabłek – regionalna zupa owocowa

Składniki:

  • 300 g suszonych jabłek,

  • 1,5 l wody,

  • 1 łyżka mąki,

  • 100 ml śmietanki,

  • 2 łyżki cukru,

  • goździki, cynamon i anyż (opcjonalnie).

Dodatkowo:

  • młode ziemniaki,

  • cebula,

  • koperek,

  • tłuszcz do smażenia.

Jak zrobić jabłczankę z suszonych jabłek?

  1. Jabłka umieściłam w garnku, zalałam wodą i gotowałam do miękkości. W trakcie gotowania dodałam cynamon, goździki i anyż.

  2. Kilka kawałków jabłek wyjęłam, pokroiłam i zostawiłam do dekoracji. Pozostałe zmiksowałam razem z jabłkowym wywarem z gotowania.

  3. W kubku rozrobiłam śmietankę ze zmiksowaną zupą i mąką. Wlałam z powrotem do garnka.

  4. Zagotowałam zupę, dodałam cukier i wymieszałam.

  5. Osobno ugotowałam młode ziemniaki.

  6. Na patelni podsmażyłam posiekaną cebulkę.

  7. Ziemniaki posypałam koperkiem, polałam cebulką. Podawałam z zupą.

Jabłczanka z papierówek – tradycyjna zupa owocowa

  • 1 kg papierówek (opcjonalnie mogą być antonówki lub renety),

  • 100 ml śmietanki 30%,

  • szklanka mleka,

  • szklanka wody,

  • opakowanie budyniu waniliowego,

  • łyżka cukru,

  • łyżeczka cynamonu.

Jak zrobić zupę z papierówek?

  1. Jabłka umyłam, obrałam, wycięłam gniazda nasienne, pokroiłam na kawałki.

  2. Zalałam wodą, gotowałam do miękkości.

  3. W osobnym garnku zagotowałam mleko z budyniem i śmietanką.

  4. Gorący budyń wlałam do zupy, wymieszałam, aż składniki się połączyły.

  5. Doprawiłam cukrem i cynamonem.

  6. Jabłczankę można podawać na ciepło lub na zimno. Tę wersję również jada się z ziemniakami.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chlebek bananowy air fryer

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni