Na skróty
Szukasz pomysłu na sałatkę na Boże Narodzenie, spotkanie ze znajomymi czy po prostu na kolację? Proponuję przygotować prostą i pyszną sałatkę śledziową z jajkiem, ogórkiem konserwowym i zielonym groszkiem. Warto dodać do niej także kwaśne jabłko, a całość doprawić majonezem i odrobiną musztardy.
Sałatka śledziowa - prosty i sprawdzony przepis
czas wykonania: ok. 30 minut
porcja dla 6 osób
poziom trudności: łatwy

Składniki:
- 400 g gotowych filetów śledziowych,
- 5 jajek,
- 2 jabłka,
- 4 ogórki kiszone,
- puszka groszku,
- 1 cebula,
- 3 łyżki majonezu,
- 2 łyżeczki musztardy,
- sól i pieprz.
Zobacz także: Śledzie po kaszubsku. Najlepszy przepis
Jak zrobić sałatkę śledziową
Przygotowanie
- Zacznij od ugotowania jajek na twardo. Pokrój cebulę w drobną kostkę.
- Następnie pokrój ogórki w kostkę i przełóż do salaterki.
- Dodaj umyte, obrane i pokrojone w kostkę jabłka.
- Groszek odcedź z zalewy i dodaj do pozostałych składników
- Przestudzone jajka obierz, drobno posiekaj i dodaj do salaterki.
- Na koniec pokrój filety śledziowe w paseczki i dodaj do salaterki.
- Przygotuj sos: wymieszaj majonez z musztardą, dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Polej sałatkę sosem i całość wymieszaj. Gotowe!
Zobacz także: Sałatka z tuńczykiem i ryżem. Sprawdzony przepis
Śledzie są pyszne i bardzo zdrowe
Śledzie najczęściej podajemy podczas świąt, m.in. wielkanocnych, rodzinnych uroczystości czy spotkań ze znajomymi. Jednak warto po nie sięgać na co dzień. Powód? Śledzie są bardzo zdrowe. To bogate źródło: