Łatwe roladki z bakłażana na zimno. Poznaj przepis na lekką przekąskę idealną na karnawał. Pyszna przystawka w 20 minut

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Wideo
od 16 lat
Szybkie i lekkie roladki z bakłażana nadają się na imprezową przystawkę. To także pomysł na lekką kolację lub dodatek do mięsnego obiadu. Farsz z sera feta warto doprawić świeżymi ziołami. W szczególności sprawdzi się natka pietruszki, listki bazylii lub posiekany szczypiorek. Zobacz prosty przepis na roladki z bakłażana.

W skrócie

Bakłażan jest warzywem o wszechstronnym zastosowaniu w kuchni. Po zgrillowaniu, obsmażeniu na patelni lub upieczeniu w piekarniku plastry nabierają elastyczności i można je łatwo zwijać. Jednym z ciekawszych i wypełnionych smakiem przepisów jest ten na roladki z bakłażana z serem feta. Ten przysmak przed podaniem roladki z bakłażanem można schłodzić w lodówce.

Widok z góry na roladki z bakłażana z serkiem feta w szarej misce
Szybkie roladki z bakłażana z serkiem feta świetnie smakują na ciepło i na zimno. Getty Images/Marina Kositsyna/zdjęcie ilustracyjne

Roladki z bakłażana z serkiem feta – prosty przepis

Liczba porcji: na 20 roladek
Czas przygotowania: 20 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 bakłażan,
  • 120 g fety,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka olejem rzepakowym,
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego,
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
  • 1 łyżeczka suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem.

Jak zrobić roladki z bakłażana?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku bakłażana umyłam i pokroiłam na cienkie przy pomocy mandoliny. Można to także zrobić ostrym nożem
  2. Następnie ułożyłam na papierze do pieczenia i posmarowałam olejem rzepakowym.
  3. Plastry bakłażana piekłam przez 12 minut w piekarniku nagrzanym do 180° Celsjusza z funkcją grzania góra-dół.
  4. W tym czasie fetę rozdrobniłam z jogurtem naturalnym, czosnkiem, czarnym pieprzem i suszonymi pomidorami.
  5. Upieczone plastry bakłażana nadziewałam doprawionym serem feta i układałam na talerzu.
  6. Aby roladki lepiej się trzymały, można nadziać je na wykałaczki.

Roladki z bakłażana z twarożkiem

Dietetyczne roladki z bakłażana nie tylko smakują ze słonymi serami takimi jak feta. Zachęcam, aby wypełnić je także twarożkiem rozdrobnionym ze śmietaną i wymieszaną z czosnkiem. Do takiego twarożku znakomicie sprawdzi się posiekany szczypiorek, natka pietruszki lub tymianek.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.