Łatwa tarta figowa Jamiego Olivera. Poznaj wyjątkowy przepis na bakaliowym spodzie. Znakomity deser dla fanów miodu

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Znany brytyjski kucharz Jamie Oliver proponuje zrobić tartę figową na bakaliowym spodzie.
Znany brytyjski kucharz Jamie Oliver proponuje zrobić tartę figową na bakaliowym spodzie. © David Loftus, 2023.
Tarta figowa to prawdziwy jesienny rarytas. Sezon na te owoce przypada na wrzesień i październik. Proponujemy przepis na łatwą tartę z figami Jamiego Olivera, brytyjskiego szefa kuchni i osobowości kulinarnej. Sposób na deser pochodzi z jego książki „5 składników po śródziemnomorsku” opublikowanej przez Wydawnictwo Insignis.

W skrócie

Przygotuj w mgnieniu oka ten zapierający dech w piersiach deser. Oto przepis na superszybką tartę figową bez pieczenia, ze spodem z bakalii, z figami, jogurtem i odrobiną miodu. Premiera nowej książki Jamiego Olivera zaplanowana jest na 11 października 2023 roku.

Kliknij przycisk, aby zobaczyć tartę figową Jamiego Olivera

Tarta figowa – przepis Jamiego Olivera

Liczba porcji: 8.
Czas przygotowania: Łącznie 10 minut plus chłodzenie.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 300 g mieszanki bakalii wysokiej jakości,
  • 500 g jogurtu greckiego,
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii,
  • 1 łyżeczka płynnego miodu i trochę do dekoracji,
  • 4 idealnie dojrzałe figi.

Czytaj także: Pyszna sałatka z gruszką na przystawkę. Zobacz przepis na sałatkę z dojrzałymi figami

Jak zrobić tartę figową?

Przygotowanie:

  1. Wyściel papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 20 cm.
  2. Wsyp bakalie do robota kuchennego i drobno zmiksuj, żeby uzyskać lepką masę (powinna dać się łatwo formować dłońmi).
  3. Wyłóż nią ściśle dno tortownicy i ścianki do wysokości 2 1/2 cm i ugnieć. Wstaw tortownicę do zamrażarki na 1 godzinę, żeby masa stężała.
  4. Po tym czasie wymieszaj jogurt z pastą z wanilii oraz 1 łyżeczką miodu i przełóż na bakaliowy spód.
  5. Znowu wstaw tortownicę do zamrażarki na mniej więcej 1 godzinę, żeby nadzienie lekko zastygło.
  6. Wyjmij tartę z formy, ułóż na wierzchu figi pokrojone na połówki lub na ćwiartki i obficie polej deser miodem.

W naszej galerii możecie zobaczyć tartę figową Jamiego Olivera

W jednej porcji znajdują się 272 kalorie, 16,3 g tłuszczy, 4,7 g tłuszczy nasyconych, 7,2 g białka, 23,3 g węglowodany, 22,6 g cukry,0,1 g soli oraz 2,5 g błonnika.

Przepis pochodzi z najnowszej książki Jamiego Olivera „5 składników po śródziemnomorsku” w przekładzie Marii Brzozowskiej, wydanej przez Insignis Media © Jamie Oliver Enterprises Limited (2023 Ingredients Mediterranean).

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Uprawa warzyw w czerwcu - bez tego nie będzie dobrych zbiorów

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.