W skrócie
Kotlety ziemniaczane to pomysł na szybki, łatwy i tani obiad bez mięsa. Z pewnością zasmakują wszystkim fanom placków ziemniaczanych. Robi się je dużo łatwiej i szybciej niż placki, ponieważ nie trzeba trzeć ziemniaków. Wystarczy je ugotować i ugnieść. Potem łączymy masę ziemniaczaną z pozostałymi składnikami i formujemy kotleciki, które smażymy. Wychodzą złociste i chrupiące, z ciągnącym serem w środku. Doskonale smakują z surówką, np. z pora. Takie danie będzie pożywnym obiadem dla całej rodziny, gdy nie mamy dużo czasu na przygotowania.
Kotlety ziemniaczane na tani i szybki obiad
Czas przygotowania: 30 minut
Porcja: 4-6 osób
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
- 0,5 kg ziemniaków,
- 100 g tartego żółtego sera,
- mała cebula,
- 2 jajka,
- łyżka masła,
- 3 łyżki bułki tartej,
- sól, pieprz.
Jak przygotować kotlety ziemniaczane z serem?
- Najpierw obrałam i ugotowałam ziemniaki.
- W czasie, kiedy ziemniaki się gotowały, pokroiłam cebulę i podsmażyłam na patelni.
- Ziemniaki ugniotłam z masłem, dodałam do nich cebulę, jajka, ser, sól i pieprz.
- Wymieszałam całość na gładką masę, z której uformowałam płaskie kotleciki.
- Kotlety ziemniaczane obtoczyłam w bułce tartej i usmażyłam na oleju.
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?