W skrócie
W okresie jesienno-zimowym, gdy wzrasta zapotrzebowanie na rozgrzewające dania, chętnie sięgamy po cebulę. Tanie warzywo można przyrządzić na wiele sposobów. W okresie przeziębień można zrobić domowy syrop z cebuli, który postawi na nogi nawet dzieci. Cebula może stanowić dodatek do pieczonego mięsa, np. karkówki albo być głównym składnikiem dania, tworząc apetyczną francuską zupę cebulową. W okresie przeziębień nie można wyobrazić sobie leczenia bez kanapek ze smażoną cebulą z odrobiną tymianku lub rozmarynu, który pomaga leczyć drogi oddechowe.
Kliknij przycisk, aby zobaczyć przepisy z cebulą
Przyprawy do cebuli
Cebula jest warzywem znanym na całym świecie. Sięga się po nią w kuchni polskiej, amerykańskiej i w kuchni indyjskiej. Każda z nich korzysta z ulubionego przez siebie zestawy przypraw. W Polsce najczęściej cebula łączona jest z majerankiem, liściem laurowym i zielem angielskim. W kuchni amerykańskiej cebulę, np. w krążkach cebulowych, doprawia się słodką mieloną papryką albo papryczką chili. Kuchnia indyjska natomiast korzysta z mieszanki przyprawowej curry, która łączy między innymi:
- mielone ziarna kolendry,
- uprażony i zmielony kumin,
- mielony imbir,
- szczyptę kardamonu
- i cynamonu w proszku.
Karmelizowana cebula na obiad
Warto pamiętać, że smakoszami cebuli są Francuzi. Właśnie francuscy szefowie kuchni do perfekcji opracowali karmelizowanie cebuli przydatnej do zupy cebulowej lub wytrawnych tartaletek. Niektóre przepisy wskazują, aby do karmelizującej się cebuli dodać szczyptę cukru lub miodu. Jeżeli chcecie wydobyć naturalną słodycz, wystarczy, że będziecie długo smażyć cebulę na niewielkiej ilości oleju lub klarowanego masła. Karmelizowana cebula to także świetny składnik kanapek z duszoną wieprzowiną lub smażonej wątróbki.
Do czego przydaje się prażona cebulka?
Najczęściej prażona cebulka ma złoto-brązowy kolor i przygotowywana jest na maśle. W przeciwieństwie do karmelizowanej cebuli jest krócej smażona i dodaje się odrobinę mąki pszennej, tworząc rodzaj zasmażki. Wystarczy kilka minut ją smażyć, aby cieszyć chrupiącym dodatkiem. Ponadto prażona cebulka to klasyczny dodatek do domowych pierogów z soczewicą, a także pyz i kopytek. A także do hot dogów i zapiekanki ziemniaczanej z kurczakiem i szpinakiem. Mamy nadzieję, że wybierzecie swój ulubiony przepis z cebulą w roli głównej.
Karmelizowana cebula, czyli przysmak na wzmocnienie. Najleps...
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Marka tefal w najlepszych cenach
Ciasto malinowe "Pianka"
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?