Soczysta karkówka z pieczarkami na kojący obiad. To danie wprost rozpływa się w ustach. Przepis podpatrzyłam u znajomej kucharki

Anna Daniluk
Duszona karkówka z pieczarkami wybornie smakuje ze śmietanowym sosem.
Duszona karkówka z pieczarkami wybornie smakuje ze śmietanowym sosem. ArtCookStudio/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Szukasz pomysłu na obiad z wieprzowiną? Polecam ci przepis na rozpływającą się w ustach karkówkę z pieczarkami. To klasyczne danie kuchni polskiej. Przepis podała mi znajoma kucharka. W tym daniu jest wszystko, co gwarantuje smakowity obiad lub rodzinną kolację. Soczysta wieprzowina, kremowy sos i wyraziste w smaku pieczarki. Każdy kęs będzie dostarczał pysznych doznań.

W skrócie:

Są takie potrawy, które potrafią zamienić zwykły obiad w prawdziwą ucztę. Karkówka z pieczarkami to właśnie jedno z tych zestawień. Idealnie doprawione mięso, aksamitny sos i rumiane pieczarki mogą przypomnieć ci dania z babcinej kuchni. Ten przepis to mój sposób na domowy comfort food, który zawsze znika z talerzy szybciej, niż zdążę zapytać, czy smakowało. Przygotuj się na domowe biesiadowanie, które podbije podniebienia wielu domowników.

Karkówka z pieczarkami – przepis na rodzinny obiad

Porcja: 4 osoby.

Czas przygotowania: 1 godzina 30 minut.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 4 plastry karkówki (około 200 g każdy),

  • 300 g pieczarek,

  • 1 cebula,

  • 2 ząbki czosnku,

  • 1 szklanka bulionu warzywnego lub mięsnego,

  • 100 ml śmietanki 30 procent,

  • 20 ml oleju rzepakowego,

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,

  • 1 łyżeczka majeranku,

  • sól i pieprz do smaku.

Jak zrobić karkówkę z pieczarkami?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku plastry karkówki delikatnie rozbij tłuczkiem, aby miały równą grubość.

  2. Posyp mięso z obu stron solą, pieprzem, papryką i majerankiem. Odstaw na 15 minut, aby przyprawy dobrze się wchłonęły.

  3. Na dużej patelni o grubym dnie rozgrzej olej na średniej mocy palnika.

  4. Obsmaż karkówkę z obu stron na złoty kolor, po około 2-3 minuty z każdej strony. Mięso zdejmij z patelni i odstaw na bok.

  5. Pieczarki umyj i pokrój w plasterki. Cebulę obierz i drobno posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę.

  6. Na tej samej patelni, na której smażyłeś mięso, zeszklij cebulę, a następnie dodaj czosnek i pieczarki. Smaż całość, aż pieczarki zaczną lekko brązowieć.

  7. Do podsmażonych pieczarek wlej bulion i doprowadź do wrzenia.

  8. Włóż z powrotem karkówkę na patelnię, przykryj i duś na małym ogniu przez około 40 minut, aż mięso będzie miękkie.

  9. Gdy duszona karkówka z pieczarkami jest gotowa, dodaj śmietankę i dokładnie wymieszaj.

  10. Przed podaniem dosól sos i dopraw pieprzem do smaku. Duś jeszcze przez 5 minut, aby smaki się połączyły.

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Polecam zajadać karkówkę z pieczarkami z purée ziemniaczanym, kaszą gryczaną, kopytkami lub kluskami śląskimi. Danie możesz uzupełnić o surówkę z kiszonej kapusty, surówkę z pora lub pokrojonego w słupki kiszonego ogórka. Gwarantuję, że tym daniem przypomnisz sobie kuchnię babci. Smacznego!

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni