Jeszcze zdążysz zrobić przed świętami. Piernikowe lizaki z miękkiego, wilgotnego ciasta piernikowego. Dzieci będą zachwycone

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Miękkie i wilgotne ciasto piernikowe zrobisz na ostatnią chwilę
Miękkie i wilgotne ciasto piernikowe zrobisz na ostatnią chwilę Getty images/zdjęcie ilustracyjne
Pomysłowe lizaki z piernika są bardzo łatwe w przygotowaniu, cieszą oczy i wyśmienicie smakują. Można je przygotować z miękkiego ciasta piernikowego, którego upieczemy nawet na ostatnią chwilę przed wigilią. Pierniczki są wilgotne i pyszne. Można je także zapakować na prezent.

W skrócie

Ciasto na piernikowe lizaki jest łatwe w przygotowaniu i można je upiec nawet w samą wigilię. Piernik nie musi leżakować, jest miękki, wilgotny i gotowy do jedzenia po upieczeniu. Wystarczy wyciąć z ciasta trójkątne choinki i udekorować je zgodnie ze swoją fantazją. Dzieci na pewno będą zachwycone piernikowymi lizakami. Możesz przygotować choinki razem z nimi lub dołączyć je do prezentów.

Lizaki z piernika - przepis na miękkie, wilgotne ciasto piernikowe

Czas przygotowania: 45 minut
Porcja: 8-10 lizaków
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 100 g mąki,
  • 200 g cukru,
  • 250 ml mleka,
  • 100 g masła,
  • 2 łyżki miodu,
  • 2 łyżki przyprawy do piernika,
  • 2 łyżki kakao,
  • łyżeczka sody oczyszczonej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia.

Dodatkowo:

Jak przygotować lizaki z piernika?

  1. Nagrzałam piekarnik do 180 stopni.
  2. Masło roztopiłam w rondelku, dodałam do niego miód, kakao i przyprawę do piernika.
  3. Zdjęłam masło z ognia, dolałam mleko, a następnie jajka i wymieszałam wszystko rózgą.
  4. Mąkę wsypałam do miski, dodałam cukier, sodę, proszek do pieczenia i wymieszałam.
  5. Dodałam do mąki masę z rondelka. Zmiksowałam na gładkie ciasto.
  6. Wlałam ciasto do prostokątnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam 30 minut.
  7. Wyjęłam piernik i po ostygnięciu pokroiłam na trójkąty.
  8. Lizaki udekorowałam i nabiłam na słomki.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Placek z agrestem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni