Jak rozpoznać prawdziwą porcelanę? Pielęgnacja zastawy

Laura Kszczanowicz
Zastawa z chińskiej porcelany.
Zastawa z chińskiej porcelany. GettyImages
Twórczość człowieka zaczęła się w zasadzie od wyrabiania narzędzi codziennego użytku z ogólnodostępnych, naturalnych materiałów. Nie trzeba więc nikogo przekonywać, że ceramika (czyli wyroby wypalane z gliny) służy ludzkości już od dawna, bo od tysięcy lat. Porcelana natomiast jest jej najszlachetniejszą odmianą. Jak ją rozpoznać, jaką ma wartość i w jaki sposób o nią dbać.

Czym tak właściwie jest porcelana?

Porcelana to wyrób ceramiczny, czyli produkt z wypalanej gliny, a dokładniej z mieszanki kwarcu, skalenia i gliny kaolinowej. Można ją rozpoznać po kilku cechach:

  • Zastawa z porcelany ma ścianki tak cienkie, że przepuszczają one światło. Właściwość ta jest charakterystyczna tylko dla tego typu ceramiki.
  • Porcelana jest niezwykle odporna na ścieranie, ale przy tym także bardzo krucha.
  • Jest wyjątkowo gładka w dotyku, ponieważ jej powierzchnia nie jest mocno porowata. To sprawia, że jest odporna na zabrudzenia.
  • Porcelana nie pochłania płynów. Jeżeli na naczynie z porcelany naniesiesz kroplę płynu (np. atramentu), nie wsiąknie w nie.
  • Po stuknięciu sztućcami wydaje wysoki, czysty dźwięk.

Zastawa z porcelany — czy warto w nią zainwestować?

Jak najbardziej. Zanim jednak zaczniesz skupować zastawę z porcelany, naucz się ją wyceniać. Porcelanę o wysokiej wartości można zidentyfikować na podstawie sygnatur, grubości ścianek naczynia i koloru (kremowego lub białego). Największym zainteresowaniem cieszy się zastawa produkowana i malowana ręcznie.

Jeżeli chcesz zainwestować w ten typ ceramiki, pamiętaj, że zniszczona porcelanową zastawa nie ma wielkiej wartości, nawet jeżeli ma dobre pochodzenie. Popękane lub klejone naczynia z porcelany nie zwiększą wartości Twojej kolekcji, dlatego nie stanowią dobrej inwestycji. Pełne kolekcje są droższe, niż pojedyncze przedmioty. Z tego też powodu warto wyjątkowo dbać o już posiadane egzemplarze.

Jak zabrać się za czyszczenie porcelany?

Porcelanę można podzielić na kolekcjonerską i użytkową. Ta pierwsza ma być podziwiana, podczas gdy ta druga służy podczas mniej i bardziej oficjalnych spotkań towarzyskich. Porcelana jest niezwykle podatna na obtłuczenia, dlatego czyszcząc ją, trzeba zachować szczególną ostrożność. Zaleca się ręczne mycie zastaw porcelanowych z użyciem delikatnej szmatki lub miękkiej gąbeczki, ale nie wyklucza się całkowicie korzystania ze zmywarki. Jeżeli naczynia nie posiadają zdobień, można zdecydować się na automatyczne czyszczenie.

Zmywając zastawę z porcelany, można używać delikatnych detergentów, a w przypadku szczególnie delikatnych egzemplarzy można zrezygnować z chemicznych środków na rzecz wody ze sokiem z cytryny lub sody oczyszczonej (jeżeli na ceramice pozostały uciążliwe przebarwienia od kawy lub herbaty). Porcelanę dekoracyjną lepiej myć w zimnej wodzie.

Dbając o swoją porcelanę, chronisz jej wartość.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Erytrol jest szkodliwy?

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie