Jak rozpoznać prawdziwą porcelanę? Pielęgnacja zastawy

Laura Kszczanowicz
Zastawa z chińskiej porcelany.
Zastawa z chińskiej porcelany. GettyImages
Twórczość człowieka zaczęła się w zasadzie od wyrabiania narzędzi codziennego użytku z ogólnodostępnych, naturalnych materiałów. Nie trzeba więc nikogo przekonywać, że ceramika (czyli wyroby wypalane z gliny) służy ludzkości już od dawna, bo od tysięcy lat. Porcelana natomiast jest jej najszlachetniejszą odmianą. Jak ją rozpoznać, jaką ma wartość i w jaki sposób o nią dbać.

Czym tak właściwie jest porcelana?

Porcelana to wyrób ceramiczny, czyli produkt z wypalanej gliny, a dokładniej z mieszanki kwarcu, skalenia i gliny kaolinowej. Można ją rozpoznać po kilku cechach:

  • Zastawa z porcelany ma ścianki tak cienkie, że przepuszczają one światło. Właściwość ta jest charakterystyczna tylko dla tego typu ceramiki.
  • Porcelana jest niezwykle odporna na ścieranie, ale przy tym także bardzo krucha.
  • Jest wyjątkowo gładka w dotyku, ponieważ jej powierzchnia nie jest mocno porowata. To sprawia, że jest odporna na zabrudzenia.
  • Porcelana nie pochłania płynów. Jeżeli na naczynie z porcelany naniesiesz kroplę płynu (np. atramentu), nie wsiąknie w nie.
  • Po stuknięciu sztućcami wydaje wysoki, czysty dźwięk.

Zastawa z porcelany — czy warto w nią zainwestować?

Jak najbardziej. Zanim jednak zaczniesz skupować zastawę z porcelany, naucz się ją wyceniać. Porcelanę o wysokiej wartości można zidentyfikować na podstawie sygnatur, grubości ścianek naczynia i koloru (kremowego lub białego). Największym zainteresowaniem cieszy się zastawa produkowana i malowana ręcznie.

Jeżeli chcesz zainwestować w ten typ ceramiki, pamiętaj, że zniszczona porcelanową zastawa nie ma wielkiej wartości, nawet jeżeli ma dobre pochodzenie. Popękane lub klejone naczynia z porcelany nie zwiększą wartości Twojej kolekcji, dlatego nie stanowią dobrej inwestycji. Pełne kolekcje są droższe, niż pojedyncze przedmioty. Z tego też powodu warto wyjątkowo dbać o już posiadane egzemplarze.

PORCELANA NIE MUSI BYĆ DROGA. ZOBACZ OFERTY W POPULARNYM MARKECIE

Jak zabrać się za czyszczenie porcelany?

Porcelanę można podzielić na kolekcjonerską i użytkową. Ta pierwsza ma być podziwiana, podczas gdy ta druga służy podczas mniej i bardziej oficjalnych spotkań towarzyskich. Porcelana jest niezwykle podatna na obtłuczenia, dlatego czyszcząc ją, trzeba zachować szczególną ostrożność. Zaleca się ręczne mycie zastaw porcelanowych z użyciem delikatnej szmatki lub miękkiej gąbeczki, ale nie wyklucza się całkowicie korzystania ze zmywarki. Jeżeli naczynia nie posiadają zdobień, można zdecydować się na automatyczne czyszczenie.

Zmywając zastawę z porcelany, można używać delikatnych detergentów, a w przypadku szczególnie delikatnych egzemplarzy można zrezygnować z chemicznych środków na rzecz wody ze sokiem z cytryny lub sody oczyszczonej (jeżeli na ceramice pozostały uciążliwe przebarwienia od kawy lub herbaty). Porcelanę dekoracyjną lepiej myć w zimnej wodzie.

SZWEDZKA PORCELANA W DOBRYCH CENACH

Dbając o swoją porcelanę, chronisz jej wartość.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni