Aromatyczne klopsiki po cygańsku pokocha cała rodzina. Sycący obiad na chłodne, jesienne dni. Te klopsiki w pysznym sosie poprawią ci humor

Karolina Głogowska
Klopsiki w sosie cygańskim to pomysł na aromatyczny i pożywny obiad
Klopsiki w sosie cygańskim to pomysł na aromatyczny i pożywny obiad 123rf/ziashusha/zdjęcie ilustracyjne
Aromatyczne i pożywne klopsiki po cygańsku to pyszna propozycja na obiad dla całej rodziny. Świetnie smakują zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym, gdy mamy ochotę na sycące dania o głębokim, wielowymiarowym smaku. Poznaj przepis na klopsiki w sosie cygańskim i przygotuj pyszny posiłek.

W skrócie:

Mam dziś dla ciebie przepis na sycący obiad pełen smaku. To klopsiki w sosie cygańskim. Zarówno przygotowanie klopsików, jak i sosu jest proste, a na końcu wystarczy połączyć składniki i chwilę je razem poddusić. Wyśmienity smak gwarantowany. Na klopsiki polecam mięso z łopatki wieprzowej, ale możesz je także zrobić z mięsa kurczaka lub indyka. Będą delikatniejsze w smaku. Wieprzowina idealnie pasuje do gęstego, treściwego i aromatycznego sosu cygańskiego. Przygotowuję go na bazie warzyw: papryki, cebuli i pieczarek. Ważnym dodatkiem są pomidory w puszce oraz koncentrat pomidorowy, dzięki któremu sos ma nieco kwaskowaty smak. Taki obiad nie tylko nasyci całą rodzinę, ale również będzie zjedzony ze smakiem. Klopsiki w sosie cygańskim podawaj z ziemniakami z wody, ryżem lub ugotowaną na sypko kaszą gryczaną.

Klopsiki po cygańsku – przepis na sycący obiad

Czas przygotowania: 40 minut

Porcja: 4 osoby

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

Na klopsy:

  • 500 g mięsa mielonego,

  • 1 jajko,

  • 3 łyżki bułki tartej,

  • 2 łyżki mąki,

  • litr bulionu,

  • sól, pieprz.

Na sos cygański:

  • 500 g pieczarek,

  • 1 czerwona papryka,

  • 1 cebula,

  • 2 puszki krojonych pomidorów,

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,

  • 4 ząbki czosnku,

  • łyżeczka słodkiej papryki,

  • łyżka octu balsamicznego,

  • sól, pieprz

  • szczypiorek.

Jak zrobić klopsiki w sosie cygańskim?

  1. Mięso umieść w misce, dodaj bułkę tartą, jajko, sól i pieprz. Wymieszaj masę i wilgotną dłonią formuj klopsiki. Każdy klopsik obtocz w mące.

  2. W garnku podgrzej bulion i gotuj w nim klopsiki ok. 8 minut.

  3. Na dużej patelni rozgrzej olej. Wrzuć pokrojoną cebulę, czosnek, paprykę i pieczarki. Smaż całość ok. 5 minut.

  4. Dodaj pomidory z puszki, koncentrat, ocet balsamiczny i paprykę w proszku. Duś całość ok. 10 minut, a pod koniec dodaj klopsiki. Całość posyp posiekanym szczypiorkiem.

  5. Klopsiki po cygańsku podawaj z ziemniakami lub ryżem.

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Komentarze 1

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

J
Jakie głupki
Co to za rasistowski i piętnujący tytuł?

Za dużo macie pieniedzy na odszkodowania czy co?

W 21 w taki tekst napisać to trzeba być samobójcą.

Oczywiście ten obrzydliwy artykuł został zgłoszony do policji oraz do Nigdy Więcej
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni