W skrócie:
Mam dziś dla ciebie przepis na sycący obiad pełen smaku. To klopsiki w sosie cygańskim. Zarówno przygotowanie klopsików, jak i sosu jest proste, a na końcu wystarczy połączyć składniki i chwilę je razem poddusić. Wyśmienity smak gwarantowany. Na klopsiki polecam mięso z łopatki wieprzowej, ale możesz je także zrobić z mięsa kurczaka lub indyka. Będą delikatniejsze w smaku. Wieprzowina idealnie pasuje do gęstego, treściwego i aromatycznego sosu cygańskiego. Przygotowuję go na bazie warzyw: papryki, cebuli i pieczarek. Ważnym dodatkiem są pomidory w puszce oraz koncentrat pomidorowy, dzięki któremu sos ma nieco kwaskowaty smak. Taki obiad nie tylko nasyci całą rodzinę, ale również będzie zjedzony ze smakiem. Klopsiki w sosie cygańskim podawaj z ziemniakami z wody, ryżem lub ugotowaną na sypko kaszą gryczaną.
Klopsiki po cygańsku – przepis na sycący obiad
Czas przygotowania: 40 minut
Porcja: 4 osoby
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
Na klopsy:
500 g mięsa mielonego,
1 jajko,
3 łyżki bułki tartej,
2 łyżki mąki,
litr bulionu,
sól, pieprz.
Na sos cygański:
500 g pieczarek,
1 czerwona papryka,
1 cebula,
2 puszki krojonych pomidorów,
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
4 ząbki czosnku,
łyżeczka słodkiej papryki,
łyżka octu balsamicznego,
sól, pieprz
szczypiorek.
Jak zrobić klopsiki w sosie cygańskim?
Mięso umieść w misce, dodaj bułkę tartą, jajko, sól i pieprz. Wymieszaj masę i wilgotną dłonią formuj klopsiki. Każdy klopsik obtocz w mące.
W garnku podgrzej bulion i gotuj w nim klopsiki ok. 8 minut.
Na dużej patelni rozgrzej olej. Wrzuć pokrojoną cebulę, czosnek, paprykę i pieczarki. Smaż całość ok. 5 minut.
Dodaj pomidory z puszki, koncentrat, ocet balsamiczny i paprykę w proszku. Duś całość ok. 10 minut, a pod koniec dodaj klopsiki. Całość posyp posiekanym szczypiorkiem.
Klopsiki po cygańsku podawaj z ziemniakami lub ryżem.
Kulinaria

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!