Spis treści
Kotleciki szu szu - smaczne i szybkie danie z drobiu
Próbowaliście już kotlecików szu szu? To kawałki kurczaka w czosnkowo-paprykowej panierce z mąki ziemniaczanej. Skąd wzięła się ich oryginalna nazwa? Nie do końca wiadomo. Na blogach i forach kulinarnych pojawiają się wyjaśnienia, że „szu szu" to nawiązanie do kuchni azjatyckiej, w której często używa się skrobi ziemniaczanej, a także przyprawia potrawy czosnkiem i papryką. Pojawia się także bardziej humorystyczne wytłumaczenie, że są to kotleciki, które można zrobić tak szybko, że szu szu i gotowe.
Drobiowe kotleciki szu szu przyciągają nie tylko ze względu na ciekawą nazwę, ale również przez sposób wykonania. Ich przygotowanie jest bardzo proste i zajmuje niewiele czasu. Nie trzeba kroić czy rozbijać mięsa, ani robić panierki z bułki tartej i mąki pszennej. To doskonały pomysł na szybki i smaczny obiad.