Fantastyczne drożdżowe babeczki na Wielkanoc. Są idealnie puszyste i wilgotne. Przepis na pyszne babeczki do święconki

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Małe babeczki drożdżowe są pyszne, pachnące i idealnie nadają się do koszyka wielkanocnego. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Małe babeczki drożdżowe są pyszne, pachnące i idealnie nadają się do koszyka wielkanocnego. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Babki drożdżowe to jedno z najpopularniejszych ciast na Wielkanoc. Kawałek takiego wypieku warto włożyć do naszej święconki. Proponuję przygotować babkę w mniejszej wersji. Mam dla ciebie niezawodny przepis na małe babeczki drożdżowe, pachnące wanilią i cytryną. Są idealne do koszyka wielkanocnego.

W skrócie:

Pyszne i delikatne babeczki drożdżowe świetnie nadają się na słodki dodatek do koszyka wielkanocnego. Proponuję przyprawić je wanilią oraz skórą otartą z cytryny i upiec w foremkach na muffinki. Możesz także wykorzystać specjalne foremki na małe babeczki z kominkiem. Do dekoracji wielkanocnych wystarczy cukier puder lub lukier.

Zobacz w galerii, jak zrobić pyszne babeczki drożdżowe.

Przepis na drożdżowe babeczki

czas przygotowania: ok. 1,5 godziny
porcja: na ok. 20 małych babeczek
poziom trudności: średni

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 25 g drożdży,
  • 3 żółtka,
  • 80 g cukru,
  • 160 ml mleka,
  • 50 g masła,
  • skórka otarta z cytryny,
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej,
  • szczypta soli,
  • cukier puder do dekoracji.

Jak zrobić babeczki drożdżowe?

  1. W miseczce wymieszaj drożdże z łyżeczką cukru, aż będą płynne. Posyp je odrobiną mąki i odstaw na 10 minut.
  2. Podgrzej mleko.
  3. Rozpuść masło.
  4. Żółtka utrzyj z cukrem
  5. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli, żółtka wymieszane z cukrem, wanilię oraz drożdże.
  6. Umyj cytrynę i zetrzyj jej skórkę, dodaj do pozostałych składników.
  7. Wlej mleko i zacznij wyrabiać ciasto. Gdy składniki się połączą, wlej rozpuszczone masło.
  8. Wyrabiaj ciasto minimum 5 minut. Odstaw pod przykryciem, by podrosło, na ok. 30 minut.
  9. Przełóż ciasto na stolnicę i podziel na małe porcje.
  10. Wypełnij ciastem foremki na muffinki do 1/3 wysokości.
  11. Piecz w 170 stopniach przez ok. 15 minut.
  12. Wystudzone babeczki posyp cukrem pudrem.
Małe babeczki drożdżowe są pyszne, pachnące i idealnie nadają się do koszyka wielkanocnego. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Fantastyczne drożdżowe babeczki na Wielkanoc. Są idealnie pu...

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Odmierzaj składniki precyzyjnie

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak kupić dobry miód? 7 kroków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni