W skrócie
Tradycyjne gołąbki
Gołąbki to znane i popularne danie, które przygotowuje się, zawijając mięsny farsz w liście kapusty. Przepis ten wymaga czasu i wprawy, by gołąbki nie rozpadły się podczas gotowania.
Najczęściej do mięsa dodaje się:
- ryż,
- kaszę,
- cebulę,
- grzyby,
Skąd nazwa „gołąbki"?
Jak podaje Narodowe Centrum Kultury, „nazwa GOŁĄBKI jako nazwa potrawy właściwa jest wielu językom słowiańskim: czeskie i słowackie „holubce”, ukraińskie „голубці”, białoruskie „галубцы́”, rosyjskie „голубцы”. Pochodzenie nazwy GOŁĄBKI jest bardzo różnie tłumaczone: część badaczy uważa, że zapożyczyliśmy potrawę wraz z nazwą z języków wschodniosłowiańskich. Nazwa byłaby wówczas symboliczna – gołębiom przypisywano m.in. takie cechy, jak czystość i siła, więc GOŁĄBKI byłyby potrawą, która dodaje siły i zachowuje w czystości (cokolwiek to znaczy). Inni badacze są zdania, że GOŁĄBKI jako nazwa powstały na gruncie polskim przez nawiązanie do eleganckiej potrawy rodem z Francji: faszerowanych gołębi pieczonych w liściach kapusty”.
Akcesoria kuchenne pomocne w każdej kuchni!

Berlinger Haus
Berlinger Haus Młynek Do Przypraw Zestaw Młynków Elektrycznych ...

Vacuumsaver
VacuumSaver Flavia Zestaw Pojemników Próżniowych Prostokątne ...

Stanley
Boska Deska Do Serwowania Sera I Przekąsek 53X12 Cm Friends ...

Typhoon
Typhoon Butelka Do Oliwy Lub Octu 250Ml Seasonings Przezroczysta ...

Tescoma
Tescoma Vitamino 15Cm Biały Młynek Ręczny Do Soli (64280500)
Mamy dla Ciebie rewelacyjny przepis na pyszne gołąbki bez zawijania, które w smaku bardzo przypominają tradycyjną wersję tego dania. Wystarczy do mięsnego farszu dodać posiekaną kapustę, cebulę i przyprawy, a całość ugotować w pomidorowym sosie.