Kruche ciastka z cynamonem, błyskawiczny przepis. Zrobisz je w 5 minut, a wystarczą tylko 4 składniki

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Kruche ciastka gotowe. Życzymy smacznego.
Kruche ciastka gotowe. Życzymy smacznego. Katarzyna Puczyńska
Kruche ciastka pachnące cynamonem to prawdziwy przysmak. Są idealne do kawy, herbaty i jako szybki poczęstunek dla niespodziewanych gości. Mamy dla was niezawodny przepis na błyskawiczne ciasteczka. Do ich przygotowania potrzebujesz jedynie 4 składników. Wypróbuj nasz przepis i zobacz, jak je zrobić krok po kroku.

W skrócie

Kruche ciastka w 5 minut

Masz ochotę na szybkie ciasteczka do kawy czy herbaty? Niespodziewanie odwiedzili Cię znajomi i chcesz podać coś słodkiego? Mamy dla Ciebie idealny przepis na ekspresowe ciasteczka cynamonowe. Przygotujesz je w 5 minut, a następnie wystarczy wstawić je do piekarnika i po 15 minut można cieszyć się pysznymi słodkościami.

Przepis jest szybki w wykonaniu, ponieważ przygotowujemy ciasteczka z gotowego ciasta kruchego. Jest ono dostępne w większości marketów i sprzedawane w formie rozwałkowanego prostokąta zwiniętego w rulon - podobnie, jak gotowe ciasto francuskie.

Obejrzyj instrukcję krok po kroku, jak przygotować pyszne kruche ciasteczka cynamonowe z 4 składników:

Podstawowe kruche ciasto

Nie chcesz użyć gotowego ciasta kruchego? Bardzo łatwo możesz zrobić je samodzielnie. Wystarczy zagnieść ciasto z:

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g masła lub margaryny
  • 100 g cukru
  • 3 żółtka

Ciasto po zagnieceniu schowaj do lodówki na minimum 30 minut.

Zobacz także: Jak stosować cynamon? Najlepsze przepisy z cynamonem nie tylko na słodko. Aż 13 przepisów na korzenne pyszności

Przepis na kruche ciasteczka cynamonowe

(porcja na ok. 16 ciasteczek, czas przygotowania: 5 minut +15 minut pieczenia)

Ciastka gotowe. Jeśli chcesz możesz je jeszcze polukrować, choć naszym zdaniem są już wystarczająco słodkie.
Ciastka gotowe. Jeśli chcesz możesz je jeszcze polukrować, choć naszym zdaniem są już wystarczająco słodkie. Katarzyna Puczyńska

Składniki

  • gotowe kruche ciasto 350 g
  • 1 łyżka masła
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki cukru pudru

Jak zrobić kruche ciastka?

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. Gotowe ciasto kruche wyjmij z opakowania i rozwiń.
  3. Masło roztop w garnuszku
  4. W miseczce połącz cynamon i cukier puder
  5. Ciasto posmaruj rozpuszczonym masłem i posyp mieszanką cukru z cynamonem.
  6. Zwiń ciasto dość ciasno, zaczynając od krótszego brzegu.
  7. Potnij rulon z ciasta na ok. 16 kawałków.
  8. Piecz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez ok. 15 min.
Kruche ciastka gotowe. Życzymy smacznego.

Kruche ciastka z cynamonem, błyskawiczny przepis. Zrobisz je...

Czas na nowy mikser?

Materiały promocyjne partnera

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kiełbaski zapiekane w cieście

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!