Szuba to mój świąteczny hit. Moja rodzina nie wyobraża sobie bez niej świąt. Poznaj najlepszy przepis na pyszne śledzie pod pierzynką

Karolina Głogowska
Efektowną sałatkę można podać w szklanej salaterce bądź w przygotować w foremkach
Efektowną sałatkę można podać w szklanej salaterce bądź w przygotować w foremkach Getty images/zdjęcie ilustracyjne
Szuba, czyli śledzie pod pierzynką, to efektowna sałatka, składająca się z kilku warstw. Śledzie układa się na przemian z gotowanymi warzywami oraz jajkami. Można do niej przygotować prosty i smaczny sos na bazie majonezu. Śledzie pod pierzynką prezentują się widowiskowo, jeśli podamy je w szklanej salaterce.

W skrócie

Skąd taka dziwna nazwa sałatki śledziowej? Szuba to rodzaj obszernego, wierzchniego okrycia, które było popularne w Rzeczypospolitej między XV a XVII wiekiem. Z kolei podstawą sałatki są śledzie, które okrywamy pierzynką z warzyw, czyli właśnie szubą. Śledzie pod pierzynką to doskonały pomysł na świąteczną sałatkę. Żeby zaprezentować wszystkie kolorowe warstwy, można ją podać na kilka sposobów, np. w szklanej misie, w małych szklanych miseczkach lub w rancie tortownicy. Po schłodzeniu w lodówce wystarczy zdjąć obręcz, by uzyskać efektowny, kolorowy „tort”.

Szuba – tradycyjny przepis na śledzie pod pierzynką

Czas przygotowania: 40 minut
Porcja: 6-8 osób
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 6 matiasów,
  • 4 ziemniaki,
  • 4 buraki,
  • 4 marchewki,
  • 5 jajek,
  • majonez,
  • jogurt,
  • musztarda,
  • natka pietruszki,
  • sól, pieprz.

Jak przygotować śledzie pod pierzynką?

  1. Namoczyłam na noc śledzie.
  2. Ugotowałam osobno wszystkie warzywa: marchew, buraki i ziemniaki w mundurkach.
  3. Jajka ugotowałam na twardo.
  4. Przygotowałam sos majonezowy z kilku łyżek majonezu, musztardy i jogurtu, który doprawiłam solą i pieprzem.
  5. Na dnie naczynia ułożyłam pokrojone w cienkie plastry ziemniaki.
  6. Na ziemniakach ułożyłam pokrojone na kawałki śledzie i położyłam warstwę sosu.
  7. Kolejno układałam warstwę startej na grubych oczkach tarki marchewki, potem starte białka i buraki. Położyłam kolejną warstwę sosu.
  8. Na wierzchu rozkruszyłam żółtka i udekorowałam natką pietruszki.

Kulinaria

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni