W skrócie
Skąd taka dziwna nazwa sałatki śledziowej? Szuba to rodzaj obszernego, wierzchniego okrycia, które było popularne w Rzeczypospolitej między XV a XVII wiekiem. Z kolei podstawą sałatki są śledzie, które okrywamy pierzynką z warzyw, czyli właśnie szubą. Śledzie pod pierzynką to doskonały pomysł na świąteczną sałatkę. Żeby zaprezentować wszystkie kolorowe warstwy, można ją podać na kilka sposobów, np. w szklanej misie, w małych szklanych miseczkach lub w rancie tortownicy. Po schłodzeniu w lodówce wystarczy zdjąć obręcz, by uzyskać efektowny, kolorowy „tort”.
Szuba – tradycyjny przepis na śledzie pod pierzynką
Czas przygotowania: 40 minut
Porcja: 6-8 osób
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
- 6 matiasów,
- 4 ziemniaki,
- 4 buraki,
- 4 marchewki,
- 5 jajek,
- majonez,
- jogurt,
- musztarda,
- natka pietruszki,
- sól, pieprz.
Polecam także: Tatar z łososia. Elegancka przystawka na wigilijny stół
Jak przygotować śledzie pod pierzynką?
- Namoczyłam na noc śledzie.
- Ugotowałam osobno wszystkie warzywa: marchew, buraki i ziemniaki w mundurkach.
- Jajka ugotowałam na twardo.
- Przygotowałam sos majonezowy z kilku łyżek majonezu, musztardy i jogurtu, który doprawiłam solą i pieprzem.
- Na dnie naczynia ułożyłam pokrojone w cienkie plastry ziemniaki.
- Na ziemniakach ułożyłam pokrojone na kawałki śledzie i położyłam warstwę sosu.
- Kolejno układałam warstwę startej na grubych oczkach tarki marchewki, potem starte białka i buraki. Położyłam kolejną warstwę sosu.
- Na wierzchu rozkruszyłam żółtka i udekorowałam natką pietruszki.
Kulinaria

Wideo