Doskonałe kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką. Sprawdzony przepis na dużą blachę ciasta. W sierpniu mogłabym jeść je codziennie

Karolina Głogowska
Kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką to niezawodny deser na lato
Kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką to niezawodny deser na lato 123rf/thepiwko/zdjęcie ilustracyjne
Pyszne kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką to najlepszy deser, jaki możesz podać w sezonie na śliwki. Delikatne ciasto z aromatem wanilii oraz śliwki z dodatkiem cynamonu i kakao razem smakują fenomenalnie. Z pewnością będziesz wracać do tego przepisu nieraz, tak samo jak ja.

W skrócie:

Mam dla ciebie bardzo prosty i sprawdzony przepis na to niezawodne kruche ciasto ze śliwkami. Zawsze się udaje, jego zrobienie zajmuje kilka chwil, a efekt jest za każdym razem wspaniały. Mam swój wypróbowany wielokrotnie sposób na kruche ciasto. Dodaję do niego same żółtka oraz mąkę ziemniaczaną. Dzięki temu jest delikatne i nie kruszy się tak bardzo. Dodatek cukru wanilinowego nadaje łagodnego aromatu, który idealnie pasuje do śliwek. Z kolei owoce posypuję cynamonem i odrobiną kakao. Musisz spróbować, to niebo w ustach. Kruche ciasto ze śliwkami jest wyborne do popołudniowej kawy lub herbaty czy po niedzielnym obiedzie. Najlepiej smakuje jedzone z bliskimi. Uśmiech na ich twarzach jest bezcenny.

Kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką – przepis na dużą blachę

Czas przygotowania: 30 minut + pieczenie

Porcja: duża blacha

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki tortowej,

  • pół szklanki mąki ziemniaczanej,

  • 4 żółtka,

  • pół szklanki cukru drobnego,

  • opakowanie cukru wanilinowego,

  • kostka zimnego masła,

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,

  • 1 kg śliwek,

  • łyżeczka cynamonu,

  • łyżeczka kakao,

  • cukier puder do posypania.

Jak zrobić pyszne kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką?

  1. Śliwki umyj, przekrój na pół, wyjmij pestki. Owoce posyp cukrem, cynamonem, kakao i odstaw.

  2. W misce umieść oba rodzaje mąki i dodaj schłodzone, pokrojone masło. Siekaj nożem.

  3. Następnie dodaj cukier, proszek do pieczenia i żółtka. Wyrób ciasto i podziel je na dwie części. Każdą zawiń w folię i wstaw do lodówki na 30 minut.

  4. Nagrzej piekarnik do 175 stopni.

  5. Po tym czasie wyjmij ciasto i jedną część rozwałkuj.

  6. Blachę wysmaruj masłem i połóż rozwałkowaną część ciasta.

  7. Śliwki odsącz z soku i wyłóż na ciasto. Na wierzch zetrzyj drugą część ciasta.

  8. Piecz 35-40 minut, aż wierzch ciasta zrobi się rumiany.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Ciasto popapraniec

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni