Dino pozbywa się ich z półek. Klienci to popierają, ale nie wszyscy wiedzą, co dokładnie zniknie ze sklepów

Gabriela Fedyk
Dino ogłosiło ważną zmianę w swojej ofercie.
Dino ogłosiło ważną zmianę w swojej ofercie. wayhomestudio/freepik
W wielu sklepach Dino już ich nie znajdziesz, a z półek znikną całkowicie do końca 2025 roku. Dino właśnie ogłosiło ważną zmianę w swojej ofercie – związaną z produktami, które wielu z nas kupuje niemal codziennie. To odpowiedź na oczekiwania konsumentów oraz możliwości producentów – argumentuje sieć sklepów.

Spis treści

Te jaja znikną z półek sklepów Dino. Jest oficjalny komunikat

Sieć marketów Dino zapowiedziała kontynuację procesu wycofywania ze sprzedaży jaj pochodzących od kur z chowu klatkowego. Zmiana ma na celu dostosowanie oferty do oczekiwań klientów oraz standardów dobrostanu zwierząt.

Jak poinformowała spółka w oficjalnym komunikacie, „coraz większą część oferty każdego sklepu Dino stanowią jaja z chowu ściółkowego, ekologicznego oraz z wolnego wybiegu”. Sieć będzie kontynuować wycofywanie jaj z chowu klatkowego w 2025 roku i zamierza całkowicie zakończyć ich sprzedaż do końca tego roku.

Dotyczy to przede wszystkim jaj oferowanych pod markami producentów, które dominują w ofercie sieci. W przypadku produktów marki własnej Dino proces eliminacji będzie rozłożony na dłuższy czas.

– Dino Polska zobowiązała się do całkowitego wyeliminowania jaj z chowu klatkowego z procesów produkcyjnych nie później niż do końca 2027 roku – czytamy w komunikacie.

Decyzja sieci wpisuje się w szerszy trend rynkowy – wielu konsumentów rezygnuje z kupowania jaj pochodzących z chowu klatkowego, wybierając alternatywy bardziej przyjazne zwierzętom.

Czym się różnią jaja ściółkowe od klatkowych?

Jaja ściółkowe pochodzą od kur trzymanych w zamkniętym budynku, ale mogą się one swobodnie poruszać po kurniku i grzędach, chodzić po podłodze wyłożonej słomą lub trocinami. Mają dostęp do gniazd i większą swobodę zachowań naturalnych – np. grzebania czy rozprostowywania skrzydeł.

Jaja klatkowe pochodzą od kur trzymanych w ciasnych klatkach, bez dostępu do ściółki ani możliwości swobodnego poruszania się. To system najbardziej ograniczający dobrostan zwierząt, który stopniowo jest wycofywany w wielu krajach i sieciach handlowych.

Jak pisze Katarzyna Zawada na portalu Strefa Agro, jajko jajku nierówne:

– Zmienia się trend konsumpcyjny i sprzedażowy. Według raportu Stowarzyszenia Otwartych Klatek 1/3 kur jest już utrzymywana w systemach innych niż klatkowy. Wiele firm odeszło od posiadania w ofercie jaj z tego chowu. Sami klienci przyznają, że rozważniej podchodzą do zakupów. Zwracają uwagę na dobrostan i warunki panujące w danym gospodarstwie produkcyjnym.

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Choć chowu klatkowego jest coraz mniej, to rolnicy mają inne podejście niż ekolodzy. Twierdzą, że taki sposób utrzymania ptaków to mniejsze ryzyko przenoszenia ptasiej grypy czy rzekomego pomoru drobiu.

Jakie są najlepsze jajka w sklepie? Tym kieruj się przy wyborze jaj

Jakość jaj zależy od diety, wieku i kondycji kur oraz sposobu ich chowu. Jaja różnią się nie tylko rozmiarem (S, M, L, XL), ale także kodem na skorupce, który informuje m.in. o metodzie hodowli. Warto wybierać jajka z jak najniższym numerem na skorupce, które pochodzą od kur z wolnego wybiegu lub hodowli ekologicznej, i są karmione naturalną paszą.

Na każdym jajku sprzedawanym w sklepie znajduje się kod w formacie:
X-YY-ZZZZZZZZ, który można odczytać w następujący sposób:

  • X – sposób chowu kur:

    • 0 – ekologiczny

    • 1 – wolnowybiegowy

    • 2 – ściółkowy

    • 3 – klatkowy

  • YY – kraj pochodzenia (np. PL – Polska)

  • ZZZZZZZZ – numer identyfikacyjny producenta

Rodzaje chowu kur niosek:

  • Chów klatkowy (3): kury żyją w klatkach, mają ograniczony ruch.

  • Chów ściółkowy (2): kury poruszają się swobodnie w zamkniętym pomieszczeniu.

  • Chów wolnowybiegowy (1): ptaki mają dostęp do zewnętrznych wybiegów.

  • Chów ekologiczny (0): najwyższe standardy dobrostanu i ekologiczna pasza.


Na targach można spotkać jaja nieoznakowane, które pochodzą z małych gospodarstw, gdzie hoduje się do 50 kur. Takie jaja powinny mieć dołączoną pisemną informację o pochodzeniu i terminie przydatności do spożycia.

Źródła:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni