Cytrynowa zupa z cukinii z kurczakiem i makaronem orzo. Jej smak powala na kolana. Wypróbuj prosty przepis na pyszną, pożywną zupę

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Cytrynowa zupa z cukinii nie tylko świetnie smakuje, ale także zachęca słonecznym kolorem
Cytrynowa zupa z cukinii nie tylko świetnie smakuje, ale także zachęca słonecznym kolorem 123rf/myviewpoint/zdjęcie ilustracyjne
Jeśli szukasz pomysłu na rozgrzewający, lekki posiłek, który nasyci brzuch i oczy, to polecam ci cytrynową zupę z cukinii. Jest w niej mnóstwo dobrych rzeczy: oprócz cukinii i cytryny pierś z kurczaka oraz makaron orzo. Wszystko idealnie do siebie pasuje i sprawia, że zupa z cukinii jest pyszna oraz pożywna.

W skrócie

Zupę z cukinii, którą chcę ci dzisiaj zaproponować, przygotowuję na dwa sposoby. Jesienią i zimą dodaję do niej ziemniaki, dzięki czemu jest bardziej sycąca. Taki krem z cukinii z ziemniakami również świetnie rozgrzewa. Wiosną i latem pomijam ziemniaki i mam lekką zupę cytrynową. Posiłek jest pożywny, dzięki temu, że dodaję do zupy pierś kurczaka i makaron orzo. Cytryna świetnie podkreśla smak cukinii i nadaje zupie pobudzającego, słonecznego koloru. Wypróbuj przepis na cytrynową zupę z cukinii i ugotuj ją niezależnie od pogody.

Cytrynowa zupa z cukinii z kurczakiem – przepis na sycący posiłek

Czas przygotowania: 30 minut
Porcja: 4-6 osób
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 1 żółta lub zielona cukinia,
  • 1 cytryna,
  • 4 ziemniaki,
  • 2 litry bulionu drobiowego lub warzywnego,
  • pół szklanki śmietanki 30 %,
  • ząbek czosnku,
  • pół szklanki suchego makaronu orzo,
  • 1 surowa pierś z kurczaka,
  • sól, pieprz do smaku,
  • tymianek świeży lub suszony,
  • świeży koperek,
  • olej do smażenia.

Jak zrobić zupę z kurczakiem i cukinią?

  1. Cukinię i ziemniaki obrałam, po czym pokroiłam w kostkę.
  2. W garnku z grubym dnem podsmażyłam krótko na oleju ziemniaki, cukinię oraz rozgnieciony czosnek.
  3. Zalałam warzywa bulionem i gotowałam do miękkości. Następnie wszystko zblendowałam.
  4. Do kremu z cukinii i ziemniaków dodałam sok z całej cytryny. Wymieszałam.
  5. Kilka łyżek zupy wymieszałam ze śmietanką i wlałam z powrotem do garnka.
  6. Do gotującej się na małym ogniu zupy wrzuciłam pokrojoną pierś z kurczaka i makaron orzo. Gotowałam 10 minut.
  7. Na koniec doprawiłam do smaku solą, pieprzem oraz tymiankiem. Gotową zupę z cukinii posypałam świeżym koperkiem.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie.
ObserwujStronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Herbata z płatków dzikiej róży

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.