Co jeść w chorobie - jak właściwe odżywianie wpływa na zdrowie?

Materiał informacyjny MEDME
W procesie wychodzenia z choroby bardzo istotne jest nie tylko przyjmowanie odpowiednich leków, ale też stosowanie właściwej diety. Co jeść, by wesprzeć swój organizm w trakcie leczenia? Sprawdź, jakie są najpowszechniejsze diety pomocne w terapii różnych chorób.

Dietetyczne podejście do leczenia - jakie są rodzaje diet leczniczych?
Dziś leczeniu praktycznie każdej dolegliwości towarzyszy dieta. Niekiedy choroba wymaga rezygnacji z konkretnych składników, a w innych przypadkach wręcz przeciwnie - stoi pod znakiem określonych posiłków i substancji.

Diety lecznicze są dopasowywane bezpośrednio do dolegliwości. Znana jest m.in. dieta:

  • niskotłuszczowa - to sposób odżywiania oparty na eliminowaniu albo ograniczaniu ilości tłuszczu w posiłkach. Poleca się ją przede wszystkim w leczeniu chorób układu pokarmowego, w celu odciążenia trzustki i wątroby. To wsparcie w przypadku chorób krążenia;
  • bogata w błonnik - taka dieta pobudza pracę układu pokarmowego i przyśpiesza procesy metaboliczne, co przekłada się m.in. na utratę wagi. Co więcej, błonnik jest istotny w terapii cukrzycy, ponieważ spowalnia przyswajanie węglowodanów w organizmie, dzięki czemu poziom cukru po posiłku nie wzrasta w diametralny sposób;
  • eliminacyjna - ten typ diety wiąże się z wykluczeniem lub w dużym ograniczeniem konkretnych produktów w menu. Może to być np. rezygnacja z jedzenia laktozy czy glutenu. Tego typu diety stosuje się jednak w porozumieniu z lekarzem, np. w przebiegu alergii lub nietolerancji na konkretny składnik pokarmowy;
  • niskoglikemiczna - to dieta polecana w przypadku zaburzeń gospodarki węglowodanowej w organizmie, a także stosowana jako element leczenia cukrzycy i insulinooporności. Produkty są dobierane w niej w taki sposób, by stężenie glukozy we krwi po spożyciu posiłku nie rosło gwałtownie. Jest to możliwe dzięki jedzeniu produktów o niskim <50 albo średnim 50-70 indeksie glikemicznym;
  • niskocholesterolowa - zalecana jest jako element leczenia chorób układu krążenia. Sprawdza się też u osób z podwyższonym poziomem tzw. złego cholesterolu. Jej celem jest podnoszenie poziomu tzw. dobrego cholesterolu, dlatego powinna być bogata fitosterole roślinne, bioflawonoidy, witaminy, m.in. kwas foliowy, witaminę B6 czy też witaminę C.

Strona www.medme.pl/diety-lecznicze zawiera szczegółowe informacje na temat poszczególnych diet leczniczych. To tam znajdziesz więcej danych o innych typach rozwiązań dietetycznych w przebiegu choroby.

Zasady zdrowego żywienia w przypadku choroby

Aby wyzdrowieć, warto wspomagać się właściwymi produktami, bogatymi w składniki mineralne oraz witaminy. Takie jedzenie wzmacnia odporność i sprawia, że organizm szybciej regeneruje się po chorobie. Nie można też zapomnieć o podstawowych zasadach żywienia, związanych z przyjmowaniem zbilansowanych, pełnowartościowych posiłków, w których powinny znajdować się zdrowe tłuszcze, węglowodany złożone oraz białka.

Podstawę Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej stanowią owoce i warzywa, ponieważ to źródło witamin, polifenoli i bioflawonoidów niezbędnych do właściwego funkcjonowania organizmu. Nie można o tym zapominać również w przebiegu choroby. Bardzo istotne jest też picie odpowiedniej ilości wody.

Z drugiej strony należy unikać jedzenia przetworzonej żywności, przyjmowania używek oraz kontrolować spożycie soli. Wszystkie te produkty w nadmiarze mogą prowadzić do rozwoju wielu chorób układu pokarmowego, np. zespołu jelita drażliwego i zaparć, przyczyniają się także do otyłości brzusznej.

Jak dopasować dietę leczniczą do swojej choroby?

Obecnie coraz więcej pacjentów rozumie, że zdrowie odżywianie ma ogromne znaczenie dla ich samopoczucia i spowolnienia rozwoju licznych chorób. Ta świadomość sprawia, że wiele osób coraz chętniej zgłasza się po pomoc do dietetyków.

Po pomoc dietetyczną sięgają chorzy na cukrzycę, którzy powinni bazować na zbilansowanej diecie, węglowodanach złożonych, białku, zdrowych tłuszczach, a jednocześnie unikać węglowodanów prostych czy też tłuszczów trans.

Pacjenci onkologiczni to druga liczna grupa chorych, którzy również nie powinni zapominać o znaczeniu jedzenia w ich leczeniu. Dieta onkologiczna nie tylko sprzyja spowalnianiu procesów chorobowych, ale też pozwala zmniejszyć nieprzyjemne skutki uboczne leczenia. W przebiegu nowotworów spada apetyt, ale jednocześnie wzrasta zapotrzebowania na energię i składniki odżywcze, zwłaszcza białko.

Duże znaczenie ma też dieta przy dnie moczanowej. Wykorzystuje się ją w celu zapobiegania odkładania się kwasu moczowego.

Co jeść i czego unikać w chorobie?

Sposób żywienia w konkretnej chorobie warto ustalić z dietetykiem lub lekarzem. Przykładowo w przebiegu dny moczanowej dobrze jest włączyć do menu orzechy, kasze gruboziarniste, mleko, jarmuż, pomidory czy paprykę. Produkty zakazane w tej diecie to te, zawierające duże ilości puryn. Tego typu substancje znajdują się m.in. w czerwonym mięsie, podrobach, wędlinach, konserwach, tłustym serze białym, serze pleśniowym, w niektórych warzywach, np. w szpinaku, rabarbarze, fasoli czy soczewicy. Należy też ograniczyć spożywanie fast foodów i słodyczy oraz tłuszczu zwierzęcego obecnego w maśle, słoninie czy smalcu.

Z kolei w diecie cukrzycowej dobrze jest zadbać o jedzenie produktów o niskim indeksie glikemicznym, np. owoców czy warzyw w wersji mniej dojrzałej. Truskawki, borówki, agrest, ale też cebula, cykoria, awokado czy brukselka to propozycje dla tej grupy pacjentów. Duże znaczenie w ich odżywianiu ma też pieczywo pełnoziarniste, chude ryby i chude mięso będące źródłem białka, a także tłuszcze roślinne, dostępne np. w oliwie z oliwek. Cukrzycy powinni zrezygnować z produktów wysokoprzetworzonych i węglowodanów prostych, np. dostępnych w słodyczach.

Pacjenci onkologiczni powinni natomiast dbać o obecność białka w diecie, dostarczając go poprzez jedzenie jaj, świeżych ryb i mięsa. Chorzy na raka, np. wątroby, nie powinni jeść wędzonych ryb, półtłustego i tłustego twarogu, serów żółtych, topionych, feta. Zabronione jest też picie alkoholu, mocnej herbaty oraz kawy.

Suplementy diety jako wsparcie dla zdrowia w chorobie

Suplementy diety to uzupełnienie odpowiedniej diety leczniczej w przypadku braków składników odżywczych lub zrealizowania specyficznych potrzeb związanych z chorobą. Trzeba jednak pamiętać, że tego typu preparaty nie mogą stanowić zamienników dla zdrowego odżywiania i należy je traktować jedynie jako wsparcie dla przemyślanego jadłospisu.

Ponadto, gdy chorujesz, nigdy nie przyjmuj żadnych środków ,,na własną rękę”. Najpierw umów się na konsultację ze swoim lekarzem lub dietetykiem i zapytaj, czy rzeczywiście konkretne suplementy diety są Ci potrzebne. Być może przed rozpoczęciem suplementacji specjalista wskaże Ci inne źródła niezbędnych składników odżywczych w naturalnych produktach. Dzięki temu unikniesz konieczności przyjmowania takich środków.

Diety lecznicze wspierają proces wychodzenia z choroby. Zanim jednak się na nie zdecydujesz, skonsultuj się ze specjalistą, który zaproponuje odpowiedni sposób żywienia. Jedzenie posiłków na podstawie samodzielnie ustalonego menu zamiast pomóc, może zaszkodzić.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!