Kultowe potrawy z barów mlecznych. Idealne przepisy na dania z barów mlecznych

mad
Pierwszy bar mleczny powstał w Warszawie w 1896 roku. W okresie PRL nastąpił szczególnie intensywny rozwój tego typu placówek. Większość z nich należała do Spółdzielni Spożywców „Społem”. Zobaczcie, jakie potrawy można było zjeść w barach mlecznych i jak można je dziś przygotować we własnym domu. Kliknijcie w galerię!
Pierwszy bar mleczny powstał w Warszawie w 1896 roku. W okresie PRL nastąpił szczególnie intensywny rozwój tego typu placówek. Większość z nich należała do Spółdzielni Spożywców „Społem”. Zobaczcie, jakie potrawy można było zjeść w barach mlecznych i jak można je dziś przygotować we własnym domu. Kliknijcie w galerię! Fot. NAC
Przepisy na kultowe potrawy z barów mlecznych! Niech pierwszy rzuci kamieniem ten, kto nigdy nie był w barze mlecznym. Powiedzenie „kto zamawiał ruskie” przeszło już do klasyki. A pamiętacie scenę z baru mlecznego w kultowym filmie Barei „Miś? Mężczyzna, w dość obskurnym barze, chciał zamówić puree ze smalcem. Niestety, było tylko puree z dżemem... Na stołach królowała też kasza gryczana. Dziś zapraszamy Was na sentymentalną podróż w czasie. I chociaż w jednych barach karmili dobrze, w innych nieco gorzej, klasyki barów mlecznych, jak pasta jajeczna czy leniwe nigdy się nie znudzą. A przygotowane w domu, mogą być prawdziwą ucztą dla podniebienia. Kliknijcie w galerię i zobaczcie przepisy!

Kultowe potrawy z barów mlecznych! Teraz możesz przygotować je w domu! Zobacz przepisy

  • Pasta jajeczna
  • Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów z lanym ciastem
  • Kasza gryczana z masłem
  • Pierogi z serem na słodko
  • Naleśniki z serem nas słodko
  • Kotlet jajeczny
  • Kluski leniwe
  • Łazanki
  • Krokiety z pieczarkami
  • Pierogi ruskie
  • Kotlety mielone
  • Placki ziemniaczane
  • Tradycyjny szpinak zasmażany
  • Buraczki zasmażane
  • Marchewka z groszkiem
  • Surówka z marchewki
Kultowe potrawy z barów mlecznych. Idealne przepisy na dania z barów mlecznych

Bary mleczne. Pierwszy bar mleczny, czyli jadłodajnię serwującą dania jarskie na bazie mleka, jajek i mąki, otworzył w Warszawie w roku 1896 Stanisław Dłużewski.

Bary mleczne były podobne w działaniu do dzisiejszych jadłodajni, ale oparte na kuchni tradycyjnej. Nazwa baru pochodzi od przewagi dań mlecznych. W jadłospisie występowały także potrawy oparte na jajkach (np. omlety), kaszach, czy mące (np. pierogi), a znacznie rzadziej mięsne. W latach pięćdziesiątych XX w. w niektórych barach mlecznych oferowano także piwo!
Dla barów mlecznych okresu PRL charakterystyczne były talerze i kubki z grubej ceramiki z niebieskimi obwódkami, często wyszczerbione, sztućce z odlewu aluminiowego, stoliki z blatami z laminatu bez obrusów i krzesła o konstrukcji spawanej z prętów stalowych. Wskutek słabej wentylacji w sali unosiły się zapachy kuchenne.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

M
Mariusz Byś
czasami się przejdę do baru mnlecznego po przypomnienie takich smaków, gotować samemu nie umiem czasami coś na roomservice czy coś, ale może poproszę narzeczoną żeby mi ugotowała leniwe
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni