Kultowe potrawy z barów mlecznych! Teraz możesz przygotować je w domu! Zobacz przepisy
- Pasta jajeczna
- Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów z lanym ciastem
- Kasza gryczana z masłem
- Pierogi z serem na słodko
- Naleśniki z serem nas słodko
- Kotlet jajeczny
- Kluski leniwe
- Łazanki
- Krokiety z pieczarkami
- Pierogi ruskie
- Kotlety mielone
- Placki ziemniaczane
- Tradycyjny szpinak zasmażany
- Buraczki zasmażane
- Marchewka z groszkiem
- Surówka z marchewki
Bary mleczne. Pierwszy bar mleczny, czyli jadłodajnię serwującą dania jarskie na bazie mleka, jajek i mąki, otworzył w Warszawie w roku 1896 Stanisław Dłużewski.
Bary mleczne były podobne w działaniu do dzisiejszych jadłodajni, ale oparte na kuchni tradycyjnej. Nazwa baru pochodzi od przewagi dań mlecznych. W jadłospisie występowały także potrawy oparte na jajkach (np. omlety), kaszach, czy mące (np. pierogi), a znacznie rzadziej mięsne. W latach pięćdziesiątych XX w. w niektórych barach mlecznych oferowano także piwo!
Dla barów mlecznych okresu PRL charakterystyczne były talerze i kubki z grubej ceramiki z niebieskimi obwódkami, często wyszczerbione, sztućce z odlewu aluminiowego, stoliki z blatami z laminatu bez obrusów i krzesła o konstrukcji spawanej z prętów stalowych. Wskutek słabej wentylacji w sali unosiły się zapachy kuchenne.
Szarlotka tatrzańska
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?