Chrupiące ogórki z kurkumą na zimę. Poznaj przepis na obłędny dodatek do obiadu. Świetny sposób dla fanów pikantnych przypraw

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Ogórki z kurkumą można także przygotować z dodatkiem cebuli. Wystarczy zagotować plastry warzywa w zalewie octowej.
Ogórki z kurkumą można także przygotować z dodatkiem cebuli. Wystarczy zagotować plastry warzywa w zalewie octowej. 123rf.com/vvlavanda/zdjęcie ilustracyjne
Domowe ogórki z kurkumą to świetne uzupełnienie kanapek. Nawet prostym daniom dodadzą charakterystycznego smaku i koloru pozyskanego z aromatycznej przyprawy. Ponadto ogórki z kurkumą można doprawiać mieszanką curry. Wypróbuj prosty przepis na chrupiące ogórki do kanapek.

W skrócie

Ogórki kanapkowe z kurkumą to świetny składnik, który urozmaici smak zimowych sałatek. Szczególnie warto dodawać go do sałatki ziemniaczanej, aby dodać jej ostrości. Dzięki użyciu cukru ogórki z kurkumą będą miały słodko – kwaśny smak idealny do hamburgerów lub kotletów schabowych. Wypróbuj przepis na apetyczne ogórki krokodylki dla miłośników orientalnej kuchni.

Ogórki z kurkumą – przepis do spiżarni

Liczba porcji: 3 słoiki po 250 ml.
Czas przygotowania: 45 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 kg ogórków gruntowych,
  • 500 ml octu spirytusowego,
  • 1 szklanka cukru,
  • 600 ml wody,
  • 1 łyżka gorczycy,
  • 1 łyżka soli,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 3 kwiaty kopru,
  • 9 sztuk ziela angielskiego,
  • 3 liście laurowe.

Jak zrobić ogórki w zalewie z kurkumą?

Przygotowanie:

  1. Ogórki gruntowe należy dokładnie umyć i pokroić na połówki lub ćwiartki. Można także zrobić ogórki z kurkumą w plastrach. Nie trzeba ich obierać.
  2. Warto sięgać po drobne lub średnie warzywa, aby mogły w całości przejść smakiem przypraw.
  3. Pokrojone ogórki trzeba układać ciasno w słoiku.
  4. Do każdego słoika należy wsypać po liściu laurowym, po 3 sztuki ziela angielskiego i po jednym koprze.
  5. W garnku należy zagotować wodę z octem doprawioną solą, cukrem, gorczycą i kurkumą.
  6. Gotową zalewę należy odstawić do wystudzenia i zalać nią ogórki w słoikach. Następnie słoiki należy szybko zakręcić.
  7. Jeśli chcecie, aby ogórki z kurkumą dotrwały do zimy, to można je pasteryzować.
  8. Ogórki z kurkumą są gotowe do przechowywania w chłodnej spiżarni.

Dodatki do ogórków z kurkumą

Najsmaczniejsze ogórki kanapkowe łączą w sobie trzy smaki: słodki, kwaśny i ostry. Słodkość można uzyskać, korzystając z rozpuszczonego w gorącej wodzie miodu. Kwaśny smak to zasługa octu, a pikanteria to zestawienie kurkumy z gorczycą i mieszanką curry.

Przetwory z ogórków będą znakomitym dodatkiem do tradycyjnego polskiego obiadu lub będą składnikiem przekąsek na niejedno przyjęcie w rodzinnym gronie.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Odmierzaj składniki precyzyjnie

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak kupić dobry miód? 7 kroków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni