W skrócie:
Sałatka z pomidorów, brzoskwini i burraty to nie tylko pięknie wyglądający posiłek, ale także niezwykle smaczna i zdrowa propozycja na lato. Prostota przygotowania, łatwo dostępne składniki i interesujące zestawienie produktów sprawiają, że to danie może być gotowe w mniej niż 15 minut, a jego smak i wygląd zachwycą wszystkich gości. Zachęcam cię do wypróbowania apetycznego przepisu na lekkie danie.
Sałatka z pomidorów, brzoskwini i burraty – prosty przepis na przystawkę
Liczba porcji: dla 1-2 osób.
Czas przygotowania: 15 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
3 pomidory np.: malinowe i bawole serca,
2 brzoskwinie,
1 burrata,
10 g świeżej bazylii,
3 łyżki oleju rzepakowego,
1 łyżka octu balsamicznego,
Do smaku: szczypta soli i świeżo mielonego czarnego pieprzu,
Opcjonalnie: garść posiekanych pistacji.
Jak zrobić sałatkę z pomidorów, brzoskwiń i burraty?
Sposób przygotowania:
Na początku umyj pomidory i brzoskwinie.
Następnie pomidory pokrój w grube plastry, a brzoskwinie przekrój na pół, usuń pestki i pokrój w cienkie ćwiartki.
Na dużym talerzu lub w misce ułóż na zmianę plastry pomidorów i brzoskwiń.
Na środku umieść burratę, delikatnie rozkrój przez środek, aby ułatwić sobie sięganie do śmietankowego wnętrza.
Liście bazylii posiekaną na mniejsze kawałki i posyp nimi całą sałatkę.
Całość skrop olejem rzepakowym wymieszanym z octem balsamicznym.
Dopraw sałatkę solą morską i świeżo mielonym pieprzem.
Wedle uznania posyp posiekanymi pistacjami.
Kolorową sałatkę z pomidorów, brzoskwiń i burraty podawaj od razy po przygotowaniu.
Mam nadzieję, że ten prosty przepis zachęci cię do pomysłowego łączenia pomidorów z sezonowymi owocami. Smacznego!
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Kulinaria
