Orzeźwiająca sałatka z pomidorów, brzoskwini i burraty. Ten ser dodaje ekstra kremowości. Poznaj przepis na zdrową przystawkę

Anna Daniluk
Na letnią przystawkę zrób szybką sałatkę z pomidorów, brzoskwiń i burraty.
Na letnią przystawkę zrób szybką sałatkę z pomidorów, brzoskwiń i burraty. freepik.com/freepik/zdjęcie ilustracyjne
Sałatka z pomidorów, brzoskwini i burraty to prawdziwa uczta dla podniebienia. Ta przekąska jest idealna na lato. Zestawienie soczystych pomidorów, słodkich brzoskwiń i kremowej burraty to recepta na oszałamiającą smakiem przystawkę. Gwarantuję, że zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy. Poznaj przepis na zdrową przekąskę z pomidorami w roli głównej.

W skrócie:

Sałatka z pomidorów, brzoskwini i burraty to nie tylko pięknie wyglądający posiłek, ale także niezwykle smaczna i zdrowa propozycja na lato. Prostota przygotowania, łatwo dostępne składniki i interesujące zestawienie produktów sprawiają, że to danie może być gotowe w mniej niż 15 minut, a jego smak i wygląd zachwycą wszystkich gości. Zachęcam cię do wypróbowania apetycznego przepisu na lekkie danie.

Sałatka z pomidorów, brzoskwini i burraty – prosty przepis na przystawkę

Liczba porcji: dla 1-2 osób.

Czas przygotowania: 15 minut.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 3 pomidory np.: malinowe i bawole serca,

  • 2 brzoskwinie,

  • 1 burrata,

  • 10 g świeżej bazylii,

  • 3 łyżki oleju rzepakowego,

  • 1 łyżka octu balsamicznego,

  • Do smaku: szczypta soli i świeżo mielonego czarnego pieprzu,

  • Opcjonalnie: garść posiekanych pistacji.

Jak zrobić sałatkę z pomidorów, brzoskwiń i burraty?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku umyj pomidory i brzoskwinie.

  2. Następnie pomidory pokrój w grube plastry, a brzoskwinie przekrój na pół, usuń pestki i pokrój w cienkie ćwiartki.

  3. Na dużym talerzu lub w misce ułóż na zmianę plastry pomidorów i brzoskwiń.

  4. Na środku umieść burratę, delikatnie rozkrój przez środek, aby ułatwić sobie sięganie do śmietankowego wnętrza.

  5. Liście bazylii posiekaną na mniejsze kawałki i posyp nimi całą sałatkę.

  6. Całość skrop olejem rzepakowym wymieszanym z octem balsamicznym.

  7. Dopraw sałatkę solą morską i świeżo mielonym pieprzem.

  8. Wedle uznania posyp posiekanymi pistacjami.

  9. Kolorową sałatkę z pomidorów, brzoskwiń i burraty podawaj od razy po przygotowaniu.

Mam nadzieję, że ten prosty przepis zachęci cię do pomysłowego łączenia pomidorów z sezonowymi owocami. Smacznego!

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Kulinaria

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni