Spis treści
Lekka, puszysta i wilgotna – taka jest ta babka marchewkowa. Do tego pomarańczowy kolor i aromat oraz lukier z sokiem z pomarańczy (choć możesz też zrobić lukier cytrynowy). Prawdziwa uczta dla zmysłów. Możesz ją przygotować nawet trzy dni wcześniej. Pamiętaj, żeby składniki były w temperaturze pokojowej – szczególnie zwróć uwagę na jajka.
Przepis na babkę marchewkową
Czas przygotowania: ok. 1,5 godziny
Stopień trudności: łatwy
Forma: na babkę z kominkiem
1 szklanka = 250 ml
Składniki:
Ciasto:
- 300 g nieobranej marchewki,
- 250 g mąki tortowej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 100 g zmielonych migdałów,
- szczypta soli,
- 1 szklanka cukru,
- skórka otarta z 1 pomarańczy,
- 3 łyżki soku ze świeżej pomarańczy,
- 3/4 szklanki oleju rzepakowego,
- 3 jajka.
Lukier:
- 1 szklanka cukru pudru,
- 1 łyżka soku z pomarańczy,
- 2 łyżki wody.
Dodatkowo:
- masło do wysmarowania formy,
- bułka tarta do posypania formy,
- płatki migdałów, wiórki kokosowe, pokruszone orzechy (opcjonalnie).
Jak zrobić babkę marchewkową?
Przygotowanie:
- Zacznij od przygotowania formy na babkę. Wysmaruj ją masłem i oprósz bułką tartą.
- Marchewkę umyj, obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach lub w malakserze.
- Zetrzyj skórkę z pomarańczy i dodaj do startej marchewki.
- Do osobnej miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodaj zmielone migdały i sól.
- Jajka ubij do podwojenia objętości. Dodaj cukier i ubijaj, aż masa będzie puszysta i gładka.
- Zmniejsz obroty miksera i wlewaj cienkim strumieniem olej.
- Do masy dodaj sok pomarańczowy.
- Odstaw mikser i weź łyżkę. Piekarnik ustaw na temperaturę 175º C z funkcją góra-dół.
- Do miski z masą dodaj w kilku odstępach suche składniki. Mieszaj je delikatnie i nie za długo – tylko do połączenia składników.
- Dodaj startą marchewkę ze skórką z pomarańczy i lekko zamieszaj.
- Gotowe ciasto wylej do formy na babkę i wstaw do rozgrzanego piekarnika.
- Babkę piecz przez ok. 45-50 minut.
- Po upieczeniu studź w formie. Wyjmij i przełóż na paterę, gdy będzie już całkowicie ostudzona.
- W międzyczasie, kiedy babka już ostygnie, przygotuj lukier. Cukier puder przesiej przez sitko do miseczki. Dodaj sok z pomarańczy i wodę. Mieszaj i rozcieraj cukier do uzyskania pożądanej konsystencji. Jeżeli jest zbyt gęsty, dodaj trochę wody, jeżeli zbyt rzadki – trochę cukru pudru.
- Polej babkę lukrem. Jeżeli chcesz, możesz posypać ją płatkami migdałów, wiórkami kokosowymi lub rozdrobnionymi orzechami. Smacznego!
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie.
ObserwujStronaKuchni.pl!
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?