Aromatyczne owoce pod kruszonką. Przepis na pyszny deser z owocami. Kulinarny trik na idealnie chrupiącą kruszonkę

Owoce pod chrupiącą kruszonką to pyszny deser na każdą okazję. Zobacz przepis i genialny trik na kruszonkę idealną. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Owoce pod chrupiącą kruszonką to pyszny deser na każdą okazję. Zobacz przepis i genialny trik na kruszonkę idealną. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Pyszne owoce pod kruszonką to znany i lubiany smakołyk, który można podawać na ciepło i zimno. Idealnie sprawdzą się na deser, zamiast ciasta. Są tak proste i szybkie do zrobienia, że możesz je podać także na ciepłe śniadanie. Co zrobić, by kruszonka po upieczeniu była pyszna i chrupiąca? Jest na to prosty sposób. Wypróbuj kulinarny trik na idealną kruszonkę do ciast i deserów.

W skrócie:

Owoce pod pyszną, maślano-waniliową kruszonką to prawdziwy smakołyk. Idealny deser na każdą porę roku. Możesz wybrać ulubione owoce np. jabłka, gruszki, brzoskwinie, maliny czy truskawki. Przygotowując kruszonkę warto pamiętać o zachowaniu odpowiednich proporcji masła, mąki i cukru. Dzięki temu będzie miała ona idealny smak i zachowa odpowiednią chrupkość po upieczeniu.

Dodatkowo podpowiadam mój sprawdzony trik na idealnie chrupiącą kruszonkę czyli dodanie do mąki i cukru rozpuszczonego masła. Taki sposób na kruszonkę jest prosty i szybki. Ciepłe masło sprawi, że cukier dobrze połączy się z mąką, a po upieczeniu kruszonka nie będzie twarda tylko chrupiąca i rozpływająca się w ustach.

Zobacz w galerii, jak łatwo zrobić owoce pod kruszonką.

Przepis na owoce pod kruszonką

czas przygotowania: 15 minut + schłodzenie kruszonki ok. 15 minut + pieczenie ok. 30 minut
porcja dla 4 osób
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • pół szklanki cukru,
  • 80 g masła,
  • 16 g cukru waniliowego lub 1 łyżeczka esencji waniliowej,
  • szczypta soli,
  • dowolne owoce,
  • opcjonalnie odrobina cynamonu.

Jak zrobić owoce pod kruszonką?

  1. Zaczęłam od odmierzenia wszystkich potrzebnych składników.
  2. Masło rozpuściłam w rondelku.
  3. Mąkę wymieszałam z cukrem, wanilią i solą. Wlałam rozpuszczone masło.
  4. Wymieszałam kruszonkę łyżką lub rękami.
  5. Schowałam kruszonkę do lodówki.
  6. Owoce umyłam, obrałam i pokroiłam na mniejsze kawałki.
  7. Przełożyłam owoce do naczynia żaroodpornego. Możesz posypać je odrobiną cynamonu.
  8. Na koniec posypałam owoce kruszonką, rozgniatając ją w palcach na małe kawałeczki.
  9. Piekłam ok. 30 minut w 180 stopniach.
Owoce pod chrupiącą kruszonką to pyszny deser na każdą okazję. Zobacz przepis i genialny trik na kruszonkę idealną. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Aromatyczne owoce pod kruszonką. Przepis na pyszny deser z o...

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Placek z agrestem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni