Aromatyczna herbata świąteczna w słoiku. Poznaj prosty przepis na korzenny napój. Idealna na mikołajkowy prezent

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowa herbata świąteczna to połączenie liści z korzennymi przyprawami. Zobacz przepis na domowy napój.
Domowa herbata świąteczna to połączenie liści z korzennymi przyprawami. Zobacz przepis na domowy napój. Anna Daniluk
Czarna herbata z korzennymi przyprawami to napój kojarzący się z okresem Bożego Narodzenia. Liście czarnej herbaty miesza się z suszonymi plastrami pomarańczy lub pigwy. Wystarczy wziąć ozdobny, wypełnić herbatą świąteczną i dać na prezent. Poznaj przepis na sypaną herbatę świąteczną.

W skrócie

Do zrobienia herbaty świątecznej możesz użyć ulubionego przez siebie produktu. Najbardziej pasuje czarna herbata w liściach, herbata earl gray lub zielona herbata z suszoną pigwą. Właśnie pigwa nada lekko cytrusowy smak i aromat. Jeżeli nie masz własnej suszonej pigwy, to odpowiedni produkt kupisz za kilka złotych w sklepie spożywczym. Do herbaty świątecznej możesz też użyć pokrojoną w plastry lub ususzoną skórkę pomarańczy.

Herbata świąteczna – prosty przepis na napój

Liczba porcji: 1 słoik o pojemności 500 ml.
Czas przygotowania: 10 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 100 g czarnej herbaty liściastej lub zielonej,
  • 2 łyżki suszonych goździków,
  • 3 laski cynamonu,
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu,
  • opcjonalnie: 1 łyżeczka ziaren kardamonu,
  • 2 suszone plastry pomarańczy lub 1 łyżka suszonej skórki pomarańczy, lub 1 łyżeczka suszonej pigwy.

Jak zrobić herbatę świąteczną?

Sposób przygotowania:

  1. Do szerokiej miski wsypałam herbatę, goździki, ziarna pieprzu, skórkę z suszonej pomarańczy lub posiekane drobno plastry.
  2. Laskę cynamonu rozkruszyłam w moździerzu na drobniejsze kawałki. Jeśli lubisz, dodaj ziarenka kardamonu.
  3. Słoik na herbatę dokładnie umyłam, wyparzyłam i osuszyłam.
  4. Herbatę świąteczną wymieszałam i przełożyłam do wcześniej przygotowanego słoika.
  5. Domowa herbata świąteczna jest gotowa do podania. Taką herbatę można zrobić nawet tydzień przed wręczeniem prezentu, aby przeszła smakiem i zapachem.

Inne dodatki do herbaty świątecznej

Herbata świąteczna może być wzbogacona różnymi dodatkami. Herbatę czarną można wymieszać z suszonymi płatkami róży, płatkami chabrów lub nagietka. Herbata znakomicie smakuje z dodatkiem gwiazdek anyżu, choć radzimy uważać z ich ilością, aby nie przyćmić smaku reszty składników. Jako herbatę świąteczną można użyć także imbiru. Taka herbata z imbirem będzie świetnie smakować zrobiona z kandyzowanymi kawałkami korzenia lub suszonymi plasterkami.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Odmierzaj składniki precyzyjnie

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Placek z agrestem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni