W skrócie
Mam dla ciebie przepis na pyszne, zdrowe i łatwe do zrobienia śniadanie ze szparagami smażonymi z boczkiem i podane z ugotowanym jajkiem i maślano-pietruszkowym sosem. Danie możesz urozmaicić według uznania, np. zamieniając sos maślany na majonezowo-musztardowy. Świetnie sprawdzi się także wersja z jajkiem w koszulce lub jajkiem sadzonym. Szparagi polecamy smażyć na maśle klarowanym.
Zobacz w galerii, jak krok po kroku zrobić szparagi z boczkiem i jajkiem
Prosty przepis na szparagi z boczkiem i jajkiem
Czas przygotowania ok. 20 minut.
Liczba porcji: dla 2 osób.
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
- pęczek szparagów – 12 sztuk,
- 2 lub 4 jajka (według uznania),
- 4 plasterki boczku parzonego,
- 4 łyżki masła klarowanego lub zwykłego,
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
- szczypta soli,
- opcjonalnie ząbek czosnku lub 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego.
Jak zrobić szparagi z boczkiem i jajkiem?
Sposób przygotowania:
- Zacznij od nastawienia jajek do gotowania. Ugotuj je, jak wolisz, na miękko lub na twardo. Obierz i przekrój na pół.
- Umyj szparagi i oderwij ich zdrewniałe końcówki. Jeśli chcesz, by szparagi w daniu były bardzo miękkie, zagotuj wodę z łyżeczką soli i cukru i wrzuć szparagi do wrzątku na 2 min. Odcedź.
- Zwiń w boczek po 3 szparagi.
- Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła klarowanego.
- Obsmażaj szparagi w boczku z obu stron, aż się zrumienią, ok. 5 min.
- Zdejmij szparagi z patelni, zmniejsz ogień i dodaj pozostałe 2 łyżki masła klarowanego, szczyptę soli, posiekaną pietruszką i posiekany czosnek.
- Smaż tylko chwilę, by czosnek się nie spalił.
- Takim sosem polej szparagi i jajka na talerzu.
Czytaj także: Kusząca tarta ze szparagami. Odkryj przepis na wytrawną przekąskę na lunch. Wiosenna uczta na talerzu
Które szparagi kupić? Rodzaje szparagów
Szparagi to pyszne i zdrowe warzywa. W sklepach można kupić ich kilka odmian, które różnią się kolorem, smakiem i sposobem przygotowania.
Rodzaje szparagów:
- szparagi zielone – są najcieńsze, wyraziste w smaku, miękkie, nie wymagają obierania,
- szparagi białe – są grubsze, bardziej twarde, wymagają obierania przed gotowaniem i mają delikatniejszy smak,
- szparagi fioletowe – mają bardzo delikatną skórkę, nie wymagają obierania, są jednak najmniej popularne.
Czytaj także:
Właściwości zdrowotne szparagów
Szparagi są warzywem niskokalorycznym i zdrowym. Mają właściwości moczopędne, przeczyszczające, wpływają pozytywnie na pamięć i koncentrację.
Szparagi stanowią źródło m.in.:
- witaminy C,
- kwasu foliowego,
- witamin E, A,
- wapnia,
- potasu,
- fosforu,
- beta-karotenu.
Sprawdź także: Prosta sałatka ze szparagami na lunch. Wyjątkowy przepis na sezonowy posiłek pełny witamin. Sekret tkwi w połączeniu świeżych warzyw
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz też inne tematy ze Strony Kuchni:
Patelnie w najlepszych cenach
Szarlotka tatrzańska
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?