Apetyczne szparagi z boczkiem i jajkiem. Usmaż znakomite danie na początek dnia. Zapisz ten przepis, aby zrobić wrażenie na rodzinie

Pożywne śniadanie to podstawa dobrze rozpoczętego dnia. Wypróbuj nasz przepis na szparagi z boczkiem oraz jajkiem. Kliknij obrazek i przesuwaj galerię, aby zobacz, jak krok po kroku zrobić to danie.
Pożywne śniadanie to podstawa dobrze rozpoczętego dnia. Wypróbuj nasz przepis na szparagi z boczkiem oraz jajkiem. Kliknij obrazek i przesuwaj galerię, aby zobacz, jak krok po kroku zrobić to danie. Katarzyna Puczyńska
Masz ochotę na szparagi? Proponuję prosty i szybki do zrobienia przepis na pyszne szparagi w boczku z jajkiem. Takie danie z pewnością doda energii i zaspokoi apetyt. Dodatkowo szparagi są smaczne i zdrowe, dostarczają wielu cennych witamin i składników mineralnych. Wypróbuj przepis na śniadanie ze szparagami. Sprawdź, jak je zrobić.

W skrócie

Mam dla ciebie przepis na pyszne, zdrowe i łatwe do zrobienia śniadanie ze szparagami smażonymi z boczkiem i podane z ugotowanym jajkiem i maślano-pietruszkowym sosem. Danie możesz urozmaicić według uznania, np. zamieniając sos maślany na majonezowo-musztardowy. Świetnie sprawdzi się także wersja z jajkiem w koszulce lub jajkiem sadzonym. Szparagi polecamy smażyć na maśle klarowanym.

Prosty przepis na szparagi z boczkiem i jajkiem

Czas przygotowania ok. 20 minut.
Liczba porcji: dla 2 osób.
Poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • pęczek szparagów – 12 sztuk,
  • 2 lub 4 jajka (według uznania),
  • 4 plasterki boczku parzonego,
  • 4 łyżki masła klarowanego lub zwykłego,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • szczypta soli,
  • opcjonalnie ząbek czosnku lub 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego.

Jak zrobić szparagi z boczkiem i jajkiem?

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od nastawienia jajek do gotowania. Ugotuj je, jak wolisz, na miękko lub na twardo. Obierz i przekrój na pół.
  2. Umyj szparagi i oderwij ich zdrewniałe końcówki. Jeśli chcesz, by szparagi w daniu były bardzo miękkie, zagotuj wodę z łyżeczką soli i cukru i wrzuć szparagi do wrzątku na 2 min. Odcedź.
  3. Zwiń w boczek po 3 szparagi.
  4. Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła klarowanego.
  5. Obsmażaj szparagi w boczku z obu stron, aż się zrumienią, ok. 5 min.
  6. Zdejmij szparagi z patelni, zmniejsz ogień i dodaj pozostałe 2 łyżki masła klarowanego, szczyptę soli, posiekaną pietruszką i posiekany czosnek.
  7. Smaż tylko chwilę, by czosnek się nie spalił.
  8. Takim sosem polej szparagi i jajka na talerzu.

Które szparagi kupić? Rodzaje szparagów

Szparagi to pyszne i zdrowe warzywa. W sklepach można kupić ich kilka odmian, które różnią się kolorem, smakiem i sposobem przygotowania.

Rodzaje szparagów:

  • szparagi zielone – są najcieńsze, wyraziste w smaku, miękkie, nie wymagają obierania,
  • szparagi białe – są grubsze, bardziej twarde, wymagają obierania przed gotowaniem i mają delikatniejszy smak,
  • szparagi fioletowe – mają bardzo delikatną skórkę, nie wymagają obierania, są jednak najmniej popularne.

Czytaj także:

Właściwości zdrowotne szparagów

Szparagi są warzywem niskokalorycznym i zdrowym. Mają właściwości moczopędne, przeczyszczające, wpływają pozytywnie na pamięć i koncentrację.

Szparagi stanowią źródło m.in.:

  • witaminy C,
  • kwasu foliowego,
  • witamin E, A,
  • wapnia,
  • potasu,
  • fosforu,
  • beta-karotenu.

Sprawdź także: Prosta sałatka ze szparagami na lunch. Wyjątkowy przepis na sezonowy posiłek pełny witamin. Sekret tkwi w połączeniu świeżych warzyw

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Pożywne śniadanie to podstawa dobrze rozpoczętego dnia. Wypróbuj nasz przepis na szparagi z boczkiem oraz jajkiem. Kliknij obrazek i przesuwaj galerię, aby zobacz, jak krok po kroku zrobić to danie.

Apetyczne szparagi z boczkiem i jajkiem. Usmaż znakomite dan...

Zobacz też inne tematy ze Strony Kuchni:

Patelnie w najlepszych cenach

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni