3 sposoby na puree z zielonego groszku. Możesz podawać je na ciepło do obiadu i na zimno do kolacji

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Warto sięgać po zielony groszek ze względu na jego właściwości odżywcze
Warto sięgać po zielony groszek ze względu na jego właściwości odżywcze Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Puree z zielonego groszku można łączyć z różnymi składnikami, podawać na ciepło i na zimno. Sprawdzi się jako dodatek do pieczonego mięsa i ryb, doskonale pasuje do grzanek i kanapek. Przygotowanie zajmuje nie więcej niż piętnaście minut, a efekt jest zaskakująco smaczny.

W skrócie

Zielony groszek, choć jest popularną w Polsce rośliną strączkową, bywa przez nas niedoceniany. Tymczasem na amerykańskich stołach gra jedną z głównych ról podczas Święta Dziękczynienia, które przypada na 23 listopada. Być może nasza niechęć do potraw z zielonego groszku bierze się z przekonania, że są one nudne i mdłe. Wcale nie musi tak być. W połączeniu z kilkoma łatwo dostępnymi składnikami, zielony groszek może nas zaskoczyć. Warto go docenić także ze względu na dużą zawartość białka, które jest nam potrzebne, jeśli nie jemy mięsa lub je ograniczamy.

Trzy sposoby na puree z zielonego groszku

Wypróbuj moje trzy ulubione sposoby na puree z zielonego groszku:

  1. Puree z zielonego mrożonego groszku w wersji podstawowej;
  2. Puree z groszku i ziemniaków, zainspirowane amerykańską kuchnią;
  3. Pasta z zielonego groszku, która sprawdzi się zarówno jako dip do przekąsek oraz na kanapki.

Do czego podawać puree z zielonego groszku?

Puree z zielonego groszku w wersji podstawowej doskonale pasuje do pieczonych mięs i ryb. Z kolei purée z groszku i ziemniaków możesz podać do tradycyjnego pieczonego indyka, takiego, który jest serwowany np. z okazji Dnia Dziękczynienia. Pasta z zielonego groszku sprawdzi się jako szybki dip do krakersów czy nachosów. Można nią także smarować grzanki lub kanapki.
Najlepiej będzie, jeśli do purée użyjesz mrożonego lub świeżego groszku. Ma on większe walory smakowe i zdrowotne niż groszek z puszki. Ten ostatni możesz wykorzystać za to do przygotowania pasty kanapkowej.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak kupić dobry miód? 7 kroków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni