W skrócie
Zielony groszek, choć jest popularną w Polsce rośliną strączkową, bywa przez nas niedoceniany. Tymczasem na amerykańskich stołach gra jedną z głównych ról podczas Święta Dziękczynienia, które przypada na 23 listopada. Być może nasza niechęć do potraw z zielonego groszku bierze się z przekonania, że są one nudne i mdłe. Wcale nie musi tak być. W połączeniu z kilkoma łatwo dostępnymi składnikami, zielony groszek może nas zaskoczyć. Warto go docenić także ze względu na dużą zawartość białka, które jest nam potrzebne, jeśli nie jemy mięsa lub je ograniczamy.
Trzy sposoby na puree z zielonego groszku
Wypróbuj moje trzy ulubione sposoby na puree z zielonego groszku:
- Puree z zielonego mrożonego groszku w wersji podstawowej;
- Puree z groszku i ziemniaków, zainspirowane amerykańską kuchnią;
- Pasta z zielonego groszku, która sprawdzi się zarówno jako dip do przekąsek oraz na kanapki.
Zobacz także: Puree z dyni - prosty przepis
Do czego podawać puree z zielonego groszku?
Puree z zielonego groszku w wersji podstawowej doskonale pasuje do pieczonych mięs i ryb. Z kolei purée z groszku i ziemniaków możesz podać do tradycyjnego pieczonego indyka, takiego, który jest serwowany np. z okazji Dnia Dziękczynienia. Pasta z zielonego groszku sprawdzi się jako szybki dip do krakersów czy nachosów. Można nią także smarować grzanki lub kanapki.
Najlepiej będzie, jeśli do purée użyjesz mrożonego lub świeżego groszku. Ma on większe walory smakowe i zdrowotne niż groszek z puszki. Ten ostatni możesz wykorzystać za to do przygotowania pasty kanapkowej.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Sałatka ze świeżego szpinaku
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?