W skrócie
Mamy dla ciebie przepis na tradycyjny barszcz biały z ziemniakami. Do takiego barszczu można dodawać jajko, kiełbasę, chrzan oraz sól i pieprz z koszyczka ze święconką. Do barszczu białego z ziemniakami warto dodawać własnoręcznie zrobiony zakwas na bazie mąki pszennej. Dzięki temu nabierze charakterystycznej kwaskowatości. Poznaj przepis na wyśmienity barszcz biały z dodatkiem ziemniaków.
Barszcz biały z ziemniakami – prosty przepis na Wielkanoc
Liczba porcji: dla 4-6 osób.
Czas przygotowania: około 1 godzina.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 1 duża cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 marchewki
- 2 korzenie pietruszki,
- 3-4 średniej wielkości ziemniaki,
- 1 litr wywaru warzywnego lub bulionu warzywnego,
- 300 ml zakwasu pszennego,
- 2-3 liście laurowe,
- 5-6 ziaren ziela angielskiego,
- 1 łyżka suszonego majeranku,
- 1 łyżeczka soli,
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu
- 2 łyżki oleju roślinnego,
- 200 g białej kiełbasy lub kiełbasy ze święconki,
- 30 g gęstej śmietana do podania,
- koperek do dekoracji,
- 4 jajka ugotowane na twardo.
Jak zrobić barszcz biały z ziemniakami?
Sposób przygotowania:
- W dużym garnku rozgrzałam olej na średnim ogniu.
- Dodałam obraną i posiekaną drobno cebulę i czosnek, smażyłam przez około 5 minut, aż zmiękną.
- Następnie dodałam obrane i pokrojone marchewki, pietruszki i ziemniaki.
- Warzywa smażyłam przez kolejne 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
- Składniki zalałam w garnku bulionem warzywnym.
- Dodałam liście laurowe, suszony majeranek, ziele angielskie, sól i pieprz.
- Szybko zagotowałam i zmniejszyłam ogień.
- Gotowałam na mniejszej mocy palnika przez około 20 minut, aż warzywa będą miękkie.
- Białą kiełbasę pokroiłam i dodałam do garnka. Gotowałam przez około 10 minut, aż do momentu ugotowania się mięsa.
- Następnie wlałam zakwas pszenny na barszcz biały i gotowałam przez 5 minut.
- Po tym czasie z barszczu białego z ziemniakami wyjęłam liście laurowe i ziarna ziela angielskiego.
- Przed podaniem do smaku doprawiłam solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Czytaj także: Jak odpowiednio doprawić żurek wielkanocny? Z tymi przyprawami i dodatkami będzie przepyszny
Sposób podania barszczu białego z ziemniakami
Domowy barszcz biały z ziemniakami najlepiej smakuje na gorąco. Przed podaniem warto zaprawić go łyżką śmietany i ozdobić posiekanym świeżym koperkiem na wierzchu. Tradycyjnie warto dodawać połówkę jajka ugotowanego na twardo. Świetnie też smakuje biały barszcz podany z kromką chleba.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Odmierzaj składniki precyzyjnie
Szarlotka tatrzańska
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?