Zaskakujący barszcz biały z ziemniakami na święta. Poznaj prosty przepis na domową zupę. Idealna na śniadanie wielkanocne

Anna Daniluk
Domowy barszcz biały z ziemniakami to sycące danie dla całej rodziny.
Domowy barszcz biały z ziemniakami to sycące danie dla całej rodziny. Getty Images/Slawomir Fajer/zdjęcie ilustracyjne
Pyszny barszcz biały z ziemniakami i kiełbasą to danie, które odrobinę odbiega od tego podawanego na początek śniadania wielkanocnego. Do zupy można wkroić kiełbasę białą lub kawałki kiełbasy ze święconki. Nietypowym dodatkiem do barszczu białego są ziemniaki. Najczęściej dodaję je pod koniec gotowania zupy, choć są sposoby na podanie tłuczonych ziemniaków osobno z omastą. Poznaj przepis na barszcz biały z ziemniakami i jajkiem.

W skrócie

Mamy dla ciebie przepis na tradycyjny barszcz biały z ziemniakami. Do takiego barszczu można dodawać jajko, kiełbasę, chrzan oraz sól i pieprz z koszyczka ze święconką. Do barszczu białego z ziemniakami warto dodawać własnoręcznie zrobiony zakwas na bazie mąki pszennej. Dzięki temu nabierze charakterystycznej kwaskowatości. Poznaj przepis na wyśmienity barszcz biały z dodatkiem ziemniaków.

Barszcz biały z ziemniakami – prosty przepis na Wielkanoc

Liczba porcji: dla 4-6 osób.
Czas przygotowania: około 1 godzina.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 duża cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 marchewki
  • 2 korzenie pietruszki,
  • 3-4 średniej wielkości ziemniaki,
  • 1 litr wywaru warzywnego lub bulionu warzywnego,
  • 300 ml zakwasu pszennego,
  • 2-3 liście laurowe,
  • 5-6 ziaren ziela angielskiego,
  • 1 łyżka suszonego majeranku,
  • 1 łyżeczka soli,
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu
  • 2 łyżki oleju roślinnego,
  • 200 g białej kiełbasy lub kiełbasy ze święconki,
  • 30 g gęstej śmietana do podania,
  • koperek do dekoracji,
  • 4 jajka ugotowane na twardo.

Jak zrobić barszcz biały z ziemniakami?

Sposób przygotowania:

  1. W dużym garnku rozgrzałam olej na średnim ogniu.
  2. Dodałam obraną i posiekaną drobno cebulę i czosnek, smażyłam przez około 5 minut, aż zmiękną.
  3. Następnie dodałam obrane i pokrojone marchewki, pietruszki i ziemniaki.
  4. Warzywa smażyłam przez kolejne 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
  5. Składniki zalałam w garnku bulionem warzywnym.
  6. Dodałam liście laurowe, suszony majeranek, ziele angielskie, sól i pieprz.
  7. Szybko zagotowałam i zmniejszyłam ogień.
  8. Gotowałam na mniejszej mocy palnika przez około 20 minut, aż warzywa będą miękkie.
  9. Białą kiełbasę pokroiłam i dodałam do garnka. Gotowałam przez około 10 minut, aż do momentu ugotowania się mięsa.
  10. Następnie wlałam zakwas pszenny na barszcz biały i gotowałam przez 5 minut.
  11. Po tym czasie z barszczu białego z ziemniakami wyjęłam liście laurowe i ziarna ziela angielskiego.
  12. Przed podaniem do smaku doprawiłam solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Sposób podania barszczu białego z ziemniakami

Domowy barszcz biały z ziemniakami najlepiej smakuje na gorąco. Przed podaniem warto zaprawić go łyżką śmietany i ozdobić posiekanym świeżym koperkiem na wierzchu. Tradycyjnie warto dodawać połówkę jajka ugotowanego na twardo. Świetnie też smakuje biały barszcz podany z kromką chleba.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Odmierzaj składniki precyzyjnie

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni