W skrócie
Mam dziś dla ciebie przepis na pyszny mazurek wielkanocny w nieco bardziej nowoczesnym wydaniu. Tradycyjnie do mazurka przygotowujemy masę kajmakową lub czekoladową, czasem również powidła. W tym przepisie krem do mazurka składa się z serka mascarpone, masła orzechowego, białej czekolady i Nutelli. To bardzo smaczne połączenie, idealne do lekkiego, kruchego ciasta na mazurek. Całość ozdabiamy suszonymi figami, które przełamują słodycz kremu.
Mazurek z figami – przepis na pyszne ciasto na Wielkanoc
Czas przygotowania: 60 minut
Porcja: blacha 20x30 cm
Poziom trudności: średni
Składniki na ciasto:
- 300 g mąki pszennej,
- 160 g zimnego masła Łaciate,
- 40 g cukru,
- 1 żółtko,
- 1 łyżka śmietany UHT Łaciata 30%.
Na krem:
- 100 g masła orzechowego,
- 120 g serka mascarpone Mlekpol,
- 60 g białej czekolady,
- 1 łyżka Nutelli.
Dodatkowo:
- 6 suszonych fig,
- pół szklanki solonych orzeszków ziemnych.
Jak zrobić mazurek z masłem orzechowym, nutellą i figami?
- Mąkę wysypałam na stolnicę, dodałam pokrojone w kostkę masło i żółtko, zagniotłam ciasto. Dodałam śmietanę, cukier i ponownie zagniotłam.
- Uformowałam z ciasta kulę, owinęłam folią i wsadziłam na pół godziny do lodówki.
- Po tym czasie rozwałkowałam ciasto i ułożyłam w nasmarowanej masłem formie. Ponakłuwałam widelcem i piekłam 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
- Przygotowałam krem. Masło orzechowe podgrzałam z czekoladą w kąpieli wodnej. Dodałam Nutellę, mascarpone i wymieszałam całość na gładki krem. Nie gotowałam.
- Ostudzone ciasto wysmarowałam polewą, udekorowałam figami i orzechami.
Więcej inspiracji kulinarnych znajdziecie na stronie Najlepsze w Kuchni
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?